Elektroforum er et samarbeide mellom Energi Norge, Norsk Industri, NFEA, RIF, Nelfo og Elektroforeningen (EFO) som også eier Eliaden. Samlet sett har medlemsbedriftene en kvinneandel på 6%, og dette ønsker et samlet styre i Elektroforum å gjøre noe med.

- En kan bare tenke seg hvilket potensial som ligger der for å øke bunnlinjen gjennom å få flere kvinner inn i bransjen for å få mer tilpassede produkter og løsninger for hele befolkningen.

Vi må starte med likestilling, understreker hun.

- Likestilling er et viktig steg for å sikre bred rekruttering og tilgang til talenter, men det store potensialet ligger i å øke bevisstheten omkring mangfold og lønnsom ledelse av mangfold.

Hovedmålet er å få rekruttert inn flere kvinner og øke mangfold generelt, samt å beholde talentene i bransjen.

Kartlegging av tilstanden og potensialet

I mars  engasjerte EFO Senter for Mangfoldsledelse (Seema), for å kartlegge tilstanden hos medlemmene og potensialet i bransjen.

- Målet med kartleggingen er å hjelpe oss å med å se hvor skoen trykker, hva utfordringene består i og hvordan vi kan sette inn tiltak der det trengs. Potensialstudien beskriver en bransje med skjev kjønnsfordeling og viser at hvis bransjen fortsetter å rekruttere slik den gjør i dag, går den glipp av verdifull kompetanse og arbeidskraft fra halve Norges befolkning – kvinnene.

Kulturen og ledelsen av mangfold er noe av det bransjen må ta tak i for å kunne tiltrekke seg og beholde mangfold, viser potensialstudiet.

- Studien viser til en rekke tiltak som kan bedre og hjelpe Elektroforum sine medlemsbedrifter og elektrobransjen generelt kan lykkes med mangfolds- og likestillingsarbeide i fremtiden. Dette vil føre til økt attraktivitet, innovasjon og ikke minst økt lønnsomhet i en bransje i vekst.

Lignende studie i 2019

EFO gjorde en lignende studie for EFO sine medlemmer i 2019, og det er ikke mye endring siden den gang, sier Thorendahl til Eleketro24-7.

- Det positive er at det er mulighet og potensial for endring – det er flott! Vi sitter jo i verdens viktigste bransje for grønn fremtid og jeg tør vel påstå at vi er fremtidens bransje. Derfor er det så viktig at vår bransje gjenspeiler samfunnet med hensyn på kundene.

Thorendahl trekker følgende slutning fra den nye kartleggingen:

- Bildet og hypotesene som vi hadde ble forsterket, men det er derfor det er så sentralt å se på det potensialet som ligger der. Vi kan bli enda bedre, bare vi tør å tenke og satse annerledes både med hensyn på rekruttering, og å klare å beholde talentene. Vi har troen på at bransjen vil ta til seg rapporten og se på tiltakene som er foreslått. Vi i EFO skal hvert fall gjøre vårt for å bistå våre medlemmer i det viktige arbeidet videre med hensyn på kjønnsbalanse og mangfold.

Lite fokus på kvinner

Studien avdekker at bransjen mangler en tydelig definisjon på hva mangfold og inkludering er. Kvinnene er hovedsakelig ansatt i staben og i administrative stillinger, og noen i ledelsen. Blant Elektroforums medlemsbedrifter er det et uttalt mål om å øke kvinneandelen i bransjen.

Men det er langt mellom ord og handling: Til tross for at over 93 prosent ønsker økt kvinneandel, er det lite fokus på hva kvinnene blir rekruttert inn i, og hvilken type organisasjonskultur det er i bedriften. Svarene i undersøkelsen viser at språk og holdninger i bransjen kan være til hinder for å tiltrekke og beholde kvinnelige ansatte over tid.

Enkelte uttalelser viser at det fortsatt er negativitet og skeptisk til fokuset på å øke kvinneandelen i bransjen. Slik som denne:

"Det er et voldsomt fokus på å fremme kvinner i alle krinker og kroker. Føler ikke de står med noen ulempe i dag. Flere kvinner går på universitet i dag, enn menn. Så å kvotere inn på hva folk har mellom beina, er etter min menig irrelevant. Jeg er mer interessert i hva som finnes mellom ørene."

Videre kan vil lese i studien: «Vi ser også at det er et stort behov for å jobbe systematisk med å skape et inkluderende arbeidsmiljø hvor alle føler psykologisk trygghet og tilhørighet. Funnene i undersøkelsene avslører at ansattes mangfoldskompetanse i liten grad kartlegges i rekrutteringsprosesser. Videre ser vi at rekruttering i bransjen først og fremst skjer via lærlingeordninger, som i all hovedsak omfatter menn»

Hele studien finner du her!

Anbefalinger om hvordan bransjen kan lykkes

Avslutningsvis i studien blir det lansert en rekke anbefalinger til hvordan bransjen kan jobbe videre for å lykkes i mangfolds- og likestillingsarbeidet:

* Kartlegge hvorfor kvinner, andre minoriteter og andre ansatte slutter i bransjen

* Kartlegge i hvilken grad ledere er inkluderende. Her anbefales det å ha et spesielt fokus på kjønnsmangfold

* Tilføre mer kunnskap om Aktivitets- og redegjørelsesplikten for arbeidsgivere og om lovpålagte tilpasninger på arbeidsplassen, jfr. Arbeidsmiljøloven

* Innføre rollemodellordninger som stimulerer flere kvinner til å ta fagbrev og søke jobb i bransjen

* Innføre rollemodell-ordninger med ledere som kan vise til resultater på bunnlinjen fordi de har lykkes med mangfoldsledelse, rekruttering og forfremmelser, og utvikling av en inkluderende kultur

* Utarbeide digitale kampanjer i sosiale medier som setter søkelyset på og øker bevisstheten rundt mangfold og muligheter i bransjen

* Coache ledere på ulike nivåer i organisasjonen i likestilling og mangfoldsledelse

* Gjennomføre en digital kartlegging av mangfoldskompetansen til hver enkelt ansatt og gjøre dem bevisst på hvordan de tar den i bruk i oppgaveløsning

* Tilby alle ledere og mellomledere digital opplæring i mangfoldsledelse

* Utarbeide plakater og brosjyrer som enkelt forteller hvordan man tar ansvar for å skape et inkluderende arbeidsmiljø

* Integrere mangfoldsledelse og inkludering i personalhåndboken

* Tilby opplæring i hvordan ledere kartlegger og tar i bruk egen og de ansattes mangfoldskompetanse

* Opprette kvinnenettverk som har fokus på systematisk utvikling av mangfoldskompetanse, likestillingskompetanse og bevisstgjøring i verdien av mangfold i bransjen

* Dele ut pris til årets mangfoldsbedrift og årets mangfoldsleder