Serien består av 10 ukentlige episoder a´22 minutter, hvor hovedrolleinnehaverne er elektrikere fra seks bedrifter.  Målgruppen er primært ungdom som står foran sine yrkesvalg, samt deres foreldre. Men også mulighetene man har til å komme seg inn i yrket gjennom voksenlærlingordningen, som nettopp Maria er et godt eksempel på.

Nå gleder hun seg til å se det ferdige resultatet, men legger ikke skjul på at det var uvant å ha opptaksteamet tett på i flere dager under arbeid.

- Jeg var vel litt nervøs hele tiden, og det kom noen spørsmål jeg ikke kunne svare på der og da. Jeg tror de glemte at jeg er lærling på første året. Men de klipper det vel til så det ser bra ut, sier hun og ler.

Håper å inspirere andre

Maria stortrives som voksenlærling, og forteller om en variert hverdag i et fag man aldri blir utlært i.

- Hos Nedig får jeg utfordret meg selv hele tiden, og jeg har gleden av å jobbe sammen med fantastiske kolleger. Jeg håper jeg blir tilbudt fast jobb her etter læretiden.

Når vi møter henne i tv-serien, er hun ute på flere ulike anlegg, som understreker den store variasjonen arbeidsdagene ofte inneholder.

- Jeg håper serien blir tatt godt i mot og skaper interesse for faget, slik at flere blir inspirert til å ta yrkesfag – og elektroutdanning spesielt. Dette er både er et yrke med utrolig mange muligheter og som egner seg for alle.

Måtte ta en omvei mot elektrofaget

Selv måtte Maria ta en lang omvei for å komme på riktig spor, forteller hun.

- Jeg søkte elektro etter ungdomsskolen, men med rekordhøye søkertall kom jeg ikke inn. Derfor ble det salg- og service på videregående før jeg valgte å avtjene førstegangstjeneste.

I løpet av tjenesten tok hun fagbrev i kontor og administrasjon etter et års læretid, og jobbet ett år i Forsvaret.

- Da jeg flyttet hjem igjen, tok jeg opp fagene jeg ikke tok på det tredje året. Men å finne jobb innen kontor og administrasjon, viste seg å være umulig. I stedet ble det jobb i matbutikk i tre og et halvt år, før jeg kombinerte butikkjobben med 60 prosent deltidsjobb som tannhelsesekretær.

Men drømmen om å bli elektriker, slapp aldri taket.

Banket på flere dører

- Pappa, som er rørlegger, har inspirert meg til å tenke yrkesfag. Og både min bror og hans kone er elektrikere, som også har påvirket meg.

Maria oppsøkte flere elektrobedrifter og leverte CV-en og søknad om voksenlærlingplass. Noen tok henne godt i mot og var positive, men ga henne likevel ikke innpass. Men hun møtte også fordommer og holdninger om at jenter ikke har noe i bransjen å gjøre.

- Men det trigget meg bare til å fortsette. Jeg visste hvor jeg ville, og jeg visste at mange ønsket flere kvinner i yrket.

Da hun banket på døra til Nedig AS, ble hun tatt i mot med åpne armer. I mars i fjor startet hun læreløpet mot fagbrev.

- Jeg fikk godskrevet seks måneder på grunn av min erfaring og utdanning. Dermed slipper jeg med fireårs læretid, istedenfor normalt fire og et halvt. Og en lønn fra første time på 190 kroner, kan jeg leve på. Jeg er ikke i tvil om at jeg nå har funnet min plass i yrkeslivet!