Solcellespesialisten er i dag den desidert største og raskest voksende leverandøren av solcelleanlegg i Norge, og en av de største i Europa. I 2023 omsatte selskapet for ca 650 millioner kroner, vokste med 160 medarbeidere og har nå rundt 300 ansatte. Tall som skal øke betydelig de neste årene, mye takket være nyetablerte avdelingskontorene i Drammen, Porsgrunn, Haugesund, Kristiansand, Stavanger, Ålesund, Trondheim og Hamar.

- Vi skal i første rekke ansette en avdelingsleder og 3-4 selgere på hvert kontor. Etter hvert som vi får oppdrag, fyller vi på med prosjektledere og kalkulatører. Når vi er fullt oppe og går, snakker vi om rundt 30 lokale medarbeidere på hver av de nevnte avdelingene.

Strømberg mener markedet ikke er ordentlig oppe og går igjen før siste kvartal av neste år. Foto: Solcellespesialisten.
Strømberg mener markedet ikke er ordentlig oppe og går igjen før siste kvartal av neste år.

- Viktig med lokal tilstedeværelse

Solcellespesialisten har inntil nå samlet ressursene og kompetansen på hovedkontoret i Fredrikstad (bortsett fra to ansatte i Spania), for å kunne drive mest mulig effektivt. Inntil de fikk en aha-opplevelse etter å ha tapt konkurransen om et stort oppdrag på et nytt bygg i Ålesund til en lokal konkurrent, forteller Strømberg.

- Det viste seg at vi lå én million kroner under i pris. Men entreprenøren som hadde byggeoppdraget visste svært lite om solcelleanlegg, og fant det tryggest å bruke en lokal kontakt framfor et «ukjent» selskap fra Fredrikstad. Det bidro til at vi nå satser på lokal tilstedeværelse i utvalgte regioner.

I oppstartsfasen, vil lokalkontorene spille på ressurser fra hovedkontoret.

- Ansatte som i dag har sin arbeidsplass i Fredrikstad, er vervet fra hele landet. Mange har nå muligheter til å flytte tilbake og jobbe i sin hjemby .

Et marked med brukket rygg

Denne storsatsingen kommer i en tid hvor privatmarkedet ligger med brukket rygg, og hvor også nye byggeprosjekter blir lagt på is i hopetall. Det er mulig takket være at selskapet fikk inn betydelige økonomiske muskler i fjor sommer med den nye majoritetseieren FSN Capital. 350 millioner kroner i egenkapital gjør det mulig å satse selv i rolige tider.

- Vi kalkulerer med en nedgang på 70 prosent på eneboliger og en øking på 50 prosent på bedriftsmarkedet i år. I sum gir det en vekst på 15-20 prosent. Om det slår til, blir det vårt dårligste vekst siden covid-19 årene.

At solenergi nærmest har kollapset innen privatboligmarkedet, mener han er summen av en rekke ulike årsaker; som økte renter, generell dyrtid, at strømprisene har stabilisert seg og at Enova har skrudd litt igjen på krana for støtte.

- I tillegg er det ikke lenger den positive blesten rundt solceller på private boliger som det var for noen år tilbake. Heldigvis er det god økonomi i bedriftsmarkedet og stort samfunnsfokus på det grønne skiftet, som bidrar til at interessen fortsatt er stor. Og potensialet er enormt stort.

- Vi skal være klare

Strømberg mener markedet ikke er ordentlig oppe og går igjen før siste kvartal av neste år. I verste fall ikke før vi får regjeringsskifte og forhåpentligvis bedre rammebetingelser ved å slippe moms på private solceller.

- Vi ruster oss til å stå klare når markedet igjen løsner, og tør derfor sette oss det hårete målet om å nå tre milliarder norske i omsetning i 2028. Av disse skal én milliard hentes på eneboliger/boligblokker og to milliarder i industrien, sier han – uten å blunke.