Guneriussen er regionsjef for Nelfo Buskerud og leder for seks ansatte på Elfob, med base i Drammen. Opplæringskontoret har nettopp vært gjennom en runde med «IntroUkene», der de rundt 150 nye lærlingene har vært gjennom ulike kurs. Det samme opplegget kjører de i Hallingdal.

- Et nyttig og givende modell for både lærlingene og bedriftene som skal ta dem imot, selv om en del av ungdommene nok synes det blir litt vel mye teori på en uke, sier han.

Elfob innførte «IntroUkene» kort tid etter at Gunenriussen inntrådte i stillingen som leder av Elfob for 10 år siden.

- Da jeg startet opp, var lærlingene innom her et par dager før de startet opp i bedriftene, og kom tilbake for flere kurs etter ett år. Styret vårt ønsket å gjennomføre disse kursene fortløpende, dermed begynte jeg å se på ulike modeller for best mulig gjennomføring. Jeg så til et annet opplæringskontor som hadde utarbeidet en velfungerende modell for sine energimontører,  og lagde vår egen variant. Siden har vi holdt på den.

Mange av medlemsbedriftene har blitt trigget nettopp av «IntroUkene» i opplæringskontorets rekognosering etter nye lærebedrifter.

- Selv om lærlingene er unge og ferske, har de allerede de sertifikatene som skal til når de møter sine respektive bedrifter og skal være med faglærte i praktisk arbeid. Det gjør rett og slett terskelen for å ta inn lærlinger lavere. Samt som at de som kanskje har hatt 2-3 lærlinger i mange år, tar inn en ekstra. I sum blir det mange!

IntroUkene er en nyttig og givende modell for både lærlingene og bedriftene som skal lære dem opp,  sier Frank Guneriussen, regionsjef for Nelfo Buskerud og leder for seks øvrige ansatte på Elfob.
IntroUkene er en nyttig og givende modell for både lærlingene og bedriftene som skal lære dem opp, sier Frank Guneriussen, regionsjef for Nelfo Buskerud og leder for seks øvrige ansatte på Elfob.

All time high!

Elfob har i overkant av 100 medlemsbedrifter, som til enhver tid tar inn lærlinger, og i år har åpnet dørene for 200 nye. Det er all time high.

- Det er svært gledelig, og viser både at bedriftene tar ansvar og at vår måte å jobbe på bærer frukter. Men vi må hele tiden pushe på og ha fokus på temaet, påpeker han.

Han har samtidig et hjertesukk når det gjelder kuldefaget, hvor fagbrev ikke i samme grad som elektrikerfaget er et krav.

- Her er det en mer tilfeldig rekruttering, og det er få bedrifter som innser at det må fagbrev til for utdanning og rekruttering i disse fagene. Samtidig ønsker jeg at det blir større krav om fagbrev fra byggherrene. På byggeplassen er det primært rørleggerne og elektrikerne som ivaretar kravene til formell fagkompetanse.

All time high
Elfob opplevde all time high for lærlinginntak i år. Her er to av dem på liftkurs. Foto: Elfob.

Vil slå et slag for jentene

Selv om totalt antall lærlinger aldri har vært høyere, har likevel andelen av jenter sunket. Det ønsker Elfob å ta tak i.

- De siste årene har vi hatt et jevnt stigende antall jenter i kullene, men denne gangen fikk vi «en på trynet». Vi gjør derfor tiltak overfor ungdomsskoletrinnet i regionen for at flere jenter skal oppdage hvor enormt mange muligheter en elektroutdannelse gir. Så får vi håpe at det gir resultater på sikt!