Innkjøpsalliansen kan også bokføre en solid omsetningsvekst for sine eiere. Totalomsetningen ligger på langt over 4 milliarder kroner, men da flere av medlemmene driver totalteknisk, anslår han det reelle tallet innenfor elektrovirksomhetene ligger rundt 3,5 milliarder. Den gode veksten skyldes både økt aktivitet hos det enkelte selskapet og gjennom oppkjøp, forteller han.

77 lokasjoner

Elnett Gruppen ble etablert i 2006 for å sikre innkjøpskraft og utnytte den samlede kompetansen på tvers av selskapene. Innkjøpsallianse er i dag eid av 18 regionalt, store elektroentreprenører fordelt på 77 ulike steder i Norge. Alle selskapene er jobber primært med elektrotekniske entrepriser og serviceoppdrag innenfor de ulike markedssegmentene. Mange av medlemsbedriftene utfører også betydelige leveranser av automasjonsløsninger både for industri og bolig samt sikkerhetsløsninger, velferdsteknologi og smarthusløsninger.

- Vi er representert innenfor hele spekteret av installasjonsmarkedet, inklusiv spesialområder som offshore, havbruk, tunnelbelysning etc.

Innkjøp og kompetanse

Alliansen har fire ansatte i administrasjonen som i hovedsak jobber med leveranseavtaler og tilrettelegging for innkjøp, hvor én jobber med nasjonale avtaler. 

- Vi får henvendelser fra kunder som ønsker nasjonale avtaler, og vi dekker det meste av Norge geografisk. Derfor ansatte vi en med dette som sitt primære fokusområde før nyttår, som allerede har det resultert i flere nye, landsdekkende avtaler for oss. Denne satsingen er ikke bare viktig for å sikre et stort marked og ytterligere vekst, men først og fremst for å kunne beholde kunder – eksempelvis om de blir kjøpt opp av en større aktør.

Bærekraftige løsninger

Han trekker også fram det stadig sterkere bærekraftfokuset som et typiske område hvor de har påtatt seg en rolle for fellesskapet. 

- Spesielt offentlige kunder forlanger bærekraftige løsninger og at vi kan dokumentere klimaregnskapet for driften, som vi må innrette oss etter. Samtidig gir det oss et stort, konkurransefortrinn da vi har mange produkter som er framtidsrettet i forhold til å kunne nå de ambisiøse bærekraftsmålene. Våre bedrifter har løsninger i forhold til automasjon og energistyring, solceller og annen alternativ kraftproduksjon, samt elbilladning for borettslag og sameier. 

- Det som kun for få år siden var vanskelig å forsvare økonomisk, gir en langt mer lønnsomt regnestykke i dag, med galopperende strømpriser og gode støtteordninger. Derfor har etterspørselen økt betraktelig etter grønne løsninger, og som trolig bare vil akselerere i årene framover. 

Skal medlemsbedriftene kunne ta en ledende posisjon i dette markedet, er det mer viktigere enn noen gang med kompetanseheving, understreker Eiken. 

- Ellers er fagdagene i oktober en stor, årlig happening hvor vi inviterer alle ansatte i medlemsbedriftene og 40-50 levererandører. Da samles 400 personer til messe, faglige samlinger, underholdning og sosial hygge, som har blitt en viktig møteplass for oss.

I tillegg har alliansen enkelte fellesløsninger som bidrar til å effektivisere hverdagen til medlemmene, samt noe felles markedsføring i samarbeid med leverandørene - men da under det enkelte selskapets profil.

- Vi legger oss ellers ikke bort i den daglige driften til medlemsbedriftene, og næringspolitikk er det Nelfo som ivaretar.

Innleieforbud vil gi store utfordringer

Men selv om hans rolle ikke er å være politisk orientert, legger han ikke skjul på en viss bekymring over innleieforbudet som trolig vil bli innført i Oslo-regionen. 

- Ja, dersom den lanserte Stortingsproporsjonen blir vedtatt, vil det gi utfordringer for oss – som for hele byggebransjen. Vi ønsker flest mulig fast ansatte, men sliter med å få tak i nok folk. Og vi kan ikke være rigget for alle topper med fast ansatte. Det er nå viktig at bransjen og politikerne snakker godt sammen for å finne bærekraftige løsninger alle kan leve med.

- På hvilken måte har dere merket prisøkningene og leveranseutfordringene i markedet?  

- Det har vært ganske hektisk det siste året for å få forutsigbarhet rundt de store prisoppgangene, som er helt avgjørende for å kunne prise prosjekter riktig. Marerittet er å være låst til faste priser mens kostnadene går rett til vers, derfor er god analyse og styring for å forhindre dette veldig viktig. 

- Hvordan håndterer dere dette i praksis? 

- Vi har verktøy for det, samt at vi bruker innkjøpssystemet Symbrio som gir oss prisbildet fra grossistene hver måned og hvor vi kan se hvor vi kan kjøpe varer billigst. Vi har også lagd en helt ny intranettside hvor vi henter inn veldig mye tall og statistikk – inklusiv det som blir rapportert inn fra alle leverandører. Det gir oss full oversikt over hva vi har kjøpt, analyse av innkjøpsmønster, prisutvikling osv, som er viktig for oss i forhold til å sikre oss de rette betingelsene og profesjonalisere innkjøpene. 

En av de store utfordringene for byggebransjen, er at mange store prosjekter har blitt utsatt på grunn av høy risiko knyttet til prisvekst og knapphet på materialer. Det har imidlertid rammet Elnett Gruppen i begrenset grad så langt. 

- Vi har nok slå ut i noen grad lokalt, men i det store og hele har det gått veldig bra for oss med god vekst hele veien. 

- Så dere er optimistiske for framtiden? 

- Ja, absolutt! Selv om det hersker en viss usikkerhet rundt nybygging igangsetting av prosjekter for tiden, vil nok rehabiliteringsmarkedet være minst like stort i tiden framover med tanke på stadig økende krav til byggene. Skal vi lykkes, krever det imidlertid at vi må fortsette å levere på områder som energieffektivisering, inneklima og bærekraft – og være gode rådgivere for våre oppdragsgivere. 

- Som igjen betinger at vi må tilegne oss den nødvendige kompetansen i en tid hvor utviklingen går svært raskt!