Det Halden-baserte selskapet ble etablert i 1946, har 14 ansatte og har vært i Langviks eie siden 2005. Bedriften var tidlig ute med å tilby felles ladepunkter for borettslagene i festningsbyen, men måtte i tenkeboksen da forespørselen fra Østre Lie III Borettslag om en komplett infrastruktur til 96 oppstillingsplasser kom.

- Den største utfordringen var at borettslaget ønsket en nedbetalingsordning over fem år. Det går greit med én eller to slike avtaler, men vi har ikke kapital i ryggen til å tilby leasing av ladeanlegg i stor skala. Men dette er en trofast kunde av oss, så vi stoler på at det går bra. Dette er også et viktig referanseoppdrag, og allerede nå har flere andre borettslag vært på befaring. Vi er spente på fortsettelsen!

Lovregulert

Det er bestemt ved lov at alle andelseiere i borettslag har rett til å sette opp ladepunkt på egen parkeringsplass, så sant det ikke er saklig grunner til at styret kan nekte. Det er også fastslått at det er borettslaget som har ansvaret for infrastrukturen, mens det er den enkelte andelseieren som må bekoste selve laderoboten.  For å sikre en helhetlig og framtidsrettet løsning, valgte Halden-borettslaget å montere ladepunkter til alle de faste parkeringsplassene for andelshaverne. Av de 96 plassene, er 56 i frittstående garasjer.

Stein Erik Murud.jpg

Østre Lie III Borettslag var tidlig ute med å montere fire frittstående ladestasjoner for elbil. Nå mente styret det var på tide å få en permanent og framtidsrettet infrastruktur, i tråd med lovverket, og sørget for ladepunkt på alle oppstillingsplassene. – Vi er veldig tilfredse med den valgte løsningen, sier styreleder Stein Erik Murud. 

- Det er økonomisk fornuftig i å slippe å måtte gjøre arbeidet stykkevis og delt. Når vi først skulle grave for å legge ned kablene, ønsket vi derfor å ta alt samtidig, forteller borettslagets styreleder Stein Erik Murud til Elektro24-7.

- Vi forhørte oss først med en ekstern tilbyder av ladeløsninger, og mottok et konkret pristilbud. Men vi ønsket også en prat med Elisenberg Elektro, som vi har hatt et godt samarbeid med gjennom mange år, før vi tok en beslutning. De presenterte både en like god løsning og lå under i pris, derfor var vi aldri i tvil om hvem vi skulle velge. Det er fint å kunne benytte en lokal entreprenør vi vet hva står for, og som kan stille opp på kort varsel ved behov.

Borettslaget har trafo med tilførselsstrøm på egen grunn, og ønsket å opprette et eget nett med egen strømmåler kun for elbillading, altså adskilt fra fellesanlegget. På den måten slapp de diskusjoner rundt hvordan kostnadene for lading skulle fordeles.

Eier strømabonnementet

Arbeidene startet før sommeren i fjor, og ladepunktene sto klare til bruk i desember. Løsningen i dette tilfellet ble ladesystemet til Easee, som utnytter tilgjengelig elektrisk kapasitet ved hjelp av dynamisk lastbalansering. Det var som skreddersydd for borettslaget.

Avtalen innebærer at Elisenberg Elektro håndterer både drift, ettersyn og vedlikehold, eier strømabonnementet og viderefakturerer strømforbruket til de som benytter ladeanlegget.

- Jeg er spent på hvor stor del montering og drift av ladeanlegg vil bli for bedriften - eller lønnsomheten i det - men som sagt handlet det om å kaste seg på muligheten da den var der. Og det er jo gøy å kunne konkurrere med de store, nasjonale aktørene i nedslagsfeltet vårt!

- Så får vi bruke den erfaringen vi opparbeider oss på best mulig måte og utnytte mulighetene det gir. For ingen borettslag eller sameier kommer utenom en eller annen ladeløsning for beboerne, påpeker Langvik.