- Snakk har det vært mye av, det er mange slogans og visjoner, men vi bruker nå penger på å realisere det grønne skiftet, sier Stegavik.

Han måtte vise frem solcelleanlegget på taket på en av de minst gjestmilde trønderske vårdagene - og litt nysnø ligger fortsatt på panelene. Men det er jo også et poeng - selv med vær som i Trøndelag gir det god effekt å montere solceller.

- Selv med omtrent tre soldager i fjor, så lå produksjonen likevel på åtti prosent av maks, forteller Stegavik.

Energikommisjonens rapport som kom i februar, peker mot kommende krav om egenprodusert energi på alle nybygg, slik Toyota-taket er et eksempel på.

Utfordrer det offentlige

- Vi ønsker jo å utfordre Hoseth i forkant av kommunevalget til å forplikte seg til å øke bruken av nye energikilder på kommunale bygg i Malvik, sier André Bakeng, regionsjef i Nelfo Trøndelag.

Det er blant annet derfor de er her. Før høstens kommunevalg er det et poeng å få politikerne til å forplikte seg også etter valget.

Bakeng hadde med seg seniorrådgiver i NHO Trøndelag, Marte Løvik, og regiondirektør for EBA (Entreprenørforeningen bygg og anlegg) Trøndelag, Audun Otterstad.

Alle tre applauderer hvordan selskapet til Stegavik har lagt til rette for å produsere strøm på eget bygg, allerede i planleggingsfasen.

- Det kommer, og vi ser at stadig flere selskaper tar ansvar og håper at flere kommuner også ser nytten i det, sier Løvik.

Viktige krav

Hoseth får også skryt av satsingen Malvik kommune har gjort på noen nye bygg.

- Malvik har stilt krav til bærekraft i nye prosjekter, og det er viktig, sier Audun Otterstad i EBA Trøndelag.

Samtidig vil de utfordre Hoseth til å se på byggene kommunen allerede eier.

- Hvor fort kan du få på plass solcelleanlegg på rådhuset, utfordrer de.

Potensialet for solenergi i Trøndelag er stort, mener de, hvis hvert enkelt bygg kan bli et kraftverk som produserer strøm.

- Jeg tror ikke vi bygger nytt uten at det er på plass, sier Hoseth.

Samtidig kan det på eksisterende bygg blant annet være utfordrende med bæreevne på tak.

-  Men er det viktig hvordan man som kommune kan være med på å motvirke strømmangelen, og det skjer jo mye. Vikhammer ungdomsskole har solceller, og barnehagen vi bygger får jordvarme, sier han.

Overraskende fortrinn

- Sol og vind er jo de kildene som er tilgjengelig over alt, samtidig som sol er relativt konfliktfritt, sammenlignet med vind, sier Løvik.

Og satsingen kan gi noen fortrinn.

Administrerende direktør Lars Kleveland og innkjøpssjef Erland Stegavik orienterte om satsingen fra morselskapet Toyota. Om to år skal alle biler de være utslippsfrie, for å nå målet om å ha null utslipp i Europa innen 2030. FOTO: GURO LISTOU VOLLEN

Stegavik og administrerende direktør Lars Kleveland forteller at morselskapet i Europa styrer mot nullutslipp i 2030 og ser at de har et fortrinn allerede.

- Det kom overraskende på meg første gangen, men vi ser nå, at de unge som er inne til jobbintervju hos oss nå, spør hvordan vi jobber med omstilling og bærekraft, sier Stegavik.

Bygde nytt

Bygget på Sveberg kom opp i 2020 - og da innflyttingen sto for tur, var alle de ansatte på hjemmekontor. Men nå er de godt innbodd.

Sammenlignet med lokalene de kom fra, har de nå mer enn halvert strømforbruket sitt.

- Det er faktisk nærmere 60 prosent mindre, og vi merker det nå, når strømmen har blitt dyrere, sier Stegavik.

Solcellene kan også levere 15 prosent av årsbehovet nå, med 266 paneler på taket, og de har plass til flere.

Produserer for milliarder

Panelene de allerede har lagt kan i levetiden sin produsere strøm for en verdi av 3.5 milliarder kroner. Hvert år produseres nok kraft til å kjøre elbil 510.000 kilometer.

Og bilene de kjører skal selvfølgelig være elektriske - hele parken av servicebiler til de 170 serviceteknikere er Toyota Proace.

- Vi jobber i Toyota, da kjører vi selvfølgelig Toyota, sier Kleveland.

- Da vi monterte solcelleanlegget var nedbetalingstida på 8.3 år, det tallet er nok halvert nå, sier Stegavik.

De har en skjerm i resepsjonen til bygget som viser produksjonen live.

- Forrige uke hadde de beste dagene en produksjon som tilsvarer 10-15 eneboliger, forteller han.

Det har blitt sånn at de gløtter bort på skjermen når sola titter frem - hvor høyt går grafen i dag?