– Vi er mange som jobber i hver vår del av landet. Det at arbeidet vårt blir synlig og får en mening - det gir meg en utrolig stor motivasjon til å stå på videre, sier Lisa Marie Mo fra Opplæringskontoret i Sogn og Fjordane.

Les mer her: https://www.elektro247.no/lisa-marie-mo-er-kaaret-til-elektrokvinnen-2023.6616404-567787.html

Mo har blant annet utmerket seg gjennom sitt arbeid med Jenter i Elektro SF, som er et nettverk hun har opprettet i Sogn og Fjordane. Dette nettverket inkluderer alt fra elever og faglærere, til ingeniører, fagarbeidere og daglige ledere. Aldersspennet er fra 16-åringer til pensjonister. Noe av arbeidet går på å ta imot nye kvinner i bransjen, og ta vare på dem som allerede er i bransjen. Dessuten trekkes de erfarne kvinnene frem som rollemodeller for de yngre. Mo har greid å samle 60 medlemmer i nettverket sitt.

Hvorfor tror du kvinneandelen innen elektro er så liten?
– Det er tradisjonelt en mannsdominert bransje, det henger fast fortsatt. Det er en treig prosess. Vi har hatt fokus på kvinneandelen lenge, og jeg har vært veldig heldig, med mange forbilder. En av dem har vært Charlotte som formann...

Forkvinne? 
– Der ser du! Det henger også igjen i begreper. Jeg har hatt noen forkvinner, og ikke minst Montørjentene med meg hele veien. Jeg har kunnet ringe, mase og spurt om regelverk. Hadde jeg ikke hatt dem og kollegaene mine, noen råsterke damer...jeg har vært veldig heldig, med noen flotte kvinnelige forbilder, sier hun.

Det var tre kandidater til årets kåring av Elektrokvinnen 2023. Finalister foruten Mo, var Hege Amundsen Elvestad fra Berggård Amundsen og Nina Hansen fra JM Hansen. Juryen la særlig vekt på at Lisa Marie Mo beskrives som positiv, profesjonell, med et brennende engasjement for mangfold. 

– Hun har mobilisert kvinner i mange deler av elektrobransjen, fra skolebenken til de mest erfarne, fortalte Frank Jaegtnes fra scenen da prisen ble delt ut. Han har vært jurymedlem og er administrerende direktør i Elektroforeningen.

– Hun har et utrøttelig engasjement og er en rollemodell i arbeidet med å rekruttere jenter til elektrobransjen.

Juryen bestod i år av fem bransjeeksperter og inkluderte nevnte Jaegtnes, pluss Loveleen Rihel Brenna (Seema), Ida Thorendahl (Lyskultur), Karoline Nystrøm (EFO) og Ove Guttormsen (Nelfo). 

Tror du det må en holdningsendring til blant foreldre, lærer og studierådgivere som legger føringer for jenters yrkesvalg?
– For noen år siden spurte jeg alle våre kvinnelige lærlinger om hva slags råd de hadde fått på ungdomsskolen når det gjaldt utdanning. Samtlige hadde blitt rådet til å ta studiespesialisering. Det var til og med et par som hadde presisert at de ville gå elektrofag, men fortsatt fikk de råd om å gå på studiespesialisering. Det blir viktig fremover å informere ikke minst foreldre om hvilke muligheter som ligger innen yrkesfag som elektro, sier Mo til Elektro 24-7.

Hun mener at elektro, til forskjell fra for eksempel helse hvor kvinneandelen er stor, kan tilby arbeidstakere organiserte ordnede forhold, med hele stillinger, ikke så tungt arbeid og med mange spennende muligheter med teknologi.

Saken fortsetter under bildet:

Lisa Maria MO -1.jpg
Lisa Marie Mo var strålende glad for prisen hun fikk.

Elektrobransjens mangfoldspris til familieeid bedrift

Den andre vinneren i årets kåring var elektrogrossisten Berggård Amundsen. De kapret første plassen som årets vinner av Elektrobransjens mangfoldspris. Det var fem kandidater i finaleheatet. Foruten Berggård Amundsen, var det Ahlsell, Caverion, Helgevold og SG Armaturen som ble vurdert av juryen.

– Hos Berggård Amundsen er det tydelig at mangfold handler om å anerkjenne, respektere og inkludere mennesker med ulik bakgrunn, erfaring, perspektiver og egenskaper. De ser på mangfold som et konkurransefortrinn som bidrar til en mer dynamisk og innovativ arbeidskultur. Når ansatte med ulik bakgrunn og perspektiver samarbeider, skapes nye ideer og tilnærminger, fortalte Frank Jaegtnes under prisutdelingen.

Familievirksomheten har mangfold innlemmet i strategien. Visjonen er «verdiskaping for fremtidige generasjoner». Hege Amundsen Elvestad er administrerende direktør og var også én av tre kandidater til Elektrokvinnen.

– Det er en veldig flott anerkjennelse å motta en slik pris. Det betyr at man blir stolt på vegne av bedriften. Det ligger litt i ryggmargen vår det å være et familieeid selskap. Jeg er jo tredjegenerasjons eier og drifter av selskapet. Vi har selskapet på en måte litt til låns, og jeg skal forvalte en verdi som vi forhåpentligvis greier å overlevere litt bedre til neste generasjon. Det er da mangfold blir så viktig. Hvis ikke blir vi gående i ekkokamre, hvor vi bare snakker med likesinnede. sier Elvestad til VVS-forum.

Hun mener at den viktigste utviklingen skjer i møtet mellom mennesker med ulikt ståsted og tankesett. 

Saken fortsetter under bildet:

Heidi Amundsen-Bergård Amundsen -1.jpg
Adm.direktør Heidi Amundsen Elvestad under prisutdelingen. 

– Med et nesten 80 år gammelt selskap i ryggen skjer det ingen utvikling ved å gjøre som man alltid har gjort, men gjennom nytenkning. Vi har gjort en del jobb med å rekruttere folk som tenker litt annerledes, sier hun. 

Og det virker som mangfoldsarbeidet har båret frukter. Berggård Amundsen er kåret til én av de ti beste arbeidsplassene blant middels store bedrifter i Norge, ifølge årets Great Place to Work. 92 prosent av de ansatte mener Berggård Amundsen er et flott sted å jobbe.

Berggård Amundsen uttalte i forbindelse med årets GPW-kåring at de legger stor vekt på åpenhet, og involvering av ansatte i beslutningsprosesser. Elvestad understreker viktigheten av at alle ansatte har eierskap til selskapets virksomhet.

– Mye handler om kommunikasjon og involvering. Vi er opptatt av at hver enkelt medarbeider skal ha eierskap til det vi holder på med. Da må de vite hva som skjer, og ha mulighet til å påvirke. Derfor investerer vi mye i intern kommunikasjon, velferd, og lytter til de gode ideene som finnes overalt i selskapet, sa hun da.

– Det er viktig at det vi kommuniserer ikke oppfattes som festtaler og at vi etterlever kjerneverdiene vi har, som er pålitelig, engasjert og nytenkende. Vi er både nær kundene og en problemløser for dem, sier hun til Elektro 24-7 og vil gjerne utdype hva hun mener mangfold egentlig handler om:

– Ja, det handler om kvinneandel, men kanskje vel så mye om forskjellig kulturell bakgrunn, forskjellig utdannelse og forskjellige erfaringer. Det å skape gode møteplasser for mennesker som har litt ulike erfaringer, det er tror jeg er viktig.