– Hvis alle prosjektene vi har fått godkjent blir realisert, vil de fase ut 11 millioner liter diesel, sier Jakob Hæhre Krogsrud, som leder havbruksteamet i NTE. – Dieselutgiftene utgjør mellom 80 og 90 prosent av energikostnadene, så det er store summer å spare på elektrifisering.

Nå har Krogsrud supplert det allerede 8 mann store teamet med to nye prosjektutviklere; Andreas Olfot og Frank Kaald Jørgensen.  Jørgensen har fagbrev som automatikkmekaniker og en bachelor i ingeniørfag elektro-automasjon. Han har jobbet 19 år i AKVA group; nå sist som teknisk rådgiver, men de fleste årene har han jobbet som avdelingsleder service region Midt-Norge. Han har også jobbet som teknisk leder i Lerøy Midt og som elektromontør. 

Olfot kjenner oppdrettsnæringa fra sommerjobber i LetSea på Dønna. Han har en bachelorgrad fra NTNU innen mekaniske ingeniørfag og en mastergrad fra NTNU i teknologiledelse. Masteroppgaven skrev han i samarbeid med Salmar. Etter endt utdanning jobbet han med trådløs undervannskommunikasjon i Wsense før han begynte som strukturingeniør hos Aker Solutions. 

– Både Frank og Andreas kjenner næringa godt, og de vet hvor skoen trykker, sier Krogsrud. – Vi vet for eksempel at det er mange selskap som kvier seg for å skrive søknader til Enova som kan utløse støtte til elektrifisering, og derfor er det ett av satsingsområdene våre.

Helt siden NTE etablerte et eget havbruksteam, har de jobbet målrettet med å bistå selskapene fra A til Å - det vil si fra søknadsarbeidet til elektrifiseringen av lokaliteter er unnagjort. 

– Sammen med gode samarbeidspartnere har vi allerede bistått nærmere 30 selskaper i næringa med Enovasøknader, og søknadene har utløst mer enn 180 millioner kroner i støtte, forteller Krogsrud. – For øyeblikket jobber vi med elektrifisering av 14 lokaliteter rundt omkring i hele landet; både høy- og lavspent landstrøm.  – Det er ingen tvil om at elektrifiseringen både er bra for miljøet og for økonomien til det enkelte selskapet, mener Krogsrud. – Vi gleder oss til å hjelpe enda flere selskaper over mållinja i bærekraftsarbeidet sitt.

Kilde: NTE