At det svenske Elsäkerhetsverket hevder det kan være alvorlige sikkerhetsbrister knyttet til den populære ladeboksen Easee Home og truer med salgsnekt (les saken her), har fått stor oppmerksomhet i både Sverige og Norge. Hovde håper det fører til et strengere testregime også i Norge. 

Fikk føringer fra DSB

- Den 28.10.2022 mottok vi en føring fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) som vi skal legge til grunn ved de tilsyn vi utfører. Mottatte dokument oppstiller ingen produktspesifikke angivelser, og vi har fortsatt vært overlatt til oss selv hva angår vurdering av i hvilken grad elsikkerheten er ivaretatt ved enkelte ladestasjoner. For at vi skal kunne utøve vårt tilsynsarbeid er vi avhengig tett dialog med myndigheter og produsenter.

- Når Elsäkerhetsverket nå gjennomfører test av ladestasjoner er det nettopp dette vi har ønsket, slik at vi kan få en kvalifisert vurdering av om, og i hvilken grad produktene oppfyller kravene til elsikkerhet.  

Han påpeker at Elsäkerhetsverkets ikke har fattet noen vedtak med eventuelle pålegg i den saken som nå florerer i media, men at Easee er gitt svarfrist til å komme med sine uttalelser i saken.

- Vi er kjent med at Elsäkerhetsverket tester flere typer ladestasjoner, og at NKOM (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) i Norge også i de siste dager har varslet at de vil gjennomføre tester av flere ladestasjoner her hjemme i år. Dette er vi veldig positive til.

Mange krav skal oppfylles

Et produkt som skal settes inn som en del av en installasjon utført etter FEL (Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg), må oppfylle de sikkerhetskrav som FEL stiller, uavhengig av hvilke standarder det er produsert etter, sier han.

Sikkerhetskravene som må oppfylles, er blant annet:

* Beskyttelse mot overspenning

* Beskyttelse mot jordfeil

* Beskyttelse mot kortslutning og overbelastning (overstrøm)

* Beskyttelse mot utilsiktet utkobling

* Beskyttelse mot elektriske og elektromagnetiske forstyrrelser (elektromagnetisk kompatibilitet (EMC))

-  Med andre ord, den elektriske installasjonen må ha overspenningsvern, jordfeilvern, kortslutnings- og overbelastningsvern. Ved gitte tilfeller, kan enkelte vern plasseres inne i ladestasjonen, men like fullt skal sikkerhetskravene i FEL oppfylles.

All makt hos produsentene

Jan Cato Hovde og Jan Tore Gjøby, sistnevnte rådgiver lade- og batteriteknologi hos NAF, skrev en krass kronikk i Dagens Næringsliv (gjengitt av Elektro 24-7) i april i fjor, hvor de fokuserte nettopp på manglende elsikkerhet, og at myndighetene har valgt å lukke øynene.

Jeg siterer:

«De siste årene har vi kviet oss for å gjøre tilsyn i ladeanlegg tilknyttet boliger, borettslag og virksomheter. Nye produkter utvikles i en rasende fart, mens regelverket er utdatert. Det er opp til produsentene å tolke det.

Elektrikerne er heller ikke oppdatert på den nye teknologien, og de er prisgitt instruksene fra produsentene.

Vi som er eksperter på elsikkerhet, vet ikke lenger hva myndighetene mener er sikkert nok. Vi finner mange feil, men det har ingen hensikt å rapportere dem inn.

La oss ta et eksempel, en av de markedsledende leverandørene i Norge. I fjor solgte de hundretusener av ladestasjoner. Produktet de tilbyr er innovativt, lekkert, brukervennlig og billig.

Litt for billig, mener vi. For viktige komponenter mangler.

Den vanligste feilen i nye ladestasjoner, er at interne brytere for funksjon, altså for lading, også benyttes til sikkerhetsmekanismene. Når disse bryterne slås sammen, kan det vesentlig redusere ladestasjonens evne til å koble ut ladestrømmen.

Det kan gi fatale konsekvenser – som brann og elektrisk sjokk.

Det er vanligvis privatpersoner, uten elfaglig bakgrunn, som bestiller ladestasjoner til boliger og borettslag. Når vi eksperter på elsikkerhet ikke forstår regelverket, hvordan skal vi da vente at forbrukerne klarer å orientere seg?

Vi har satt oss i en situasjon der produsentene har all makt.»

Hele kronikken finner du her, og du kan også lese DSBs svar til kritikken.