«Restaurering og opplevelse i urbane parker» undersøker i hvilken grad belysningsprisinner påvirker restaureringsevnen og opplevelsen i urbane parker.
«Restaurering og opplevelse i urbane parker» undersøker i hvilken grad belysningsprisinner påvirker restaureringsevnen og opplevelseni urbane parker.

Klasse: UNG

Parkbelysning og økologisk lysforurensning

Prosjektet tar for seg effekten av kunstig belysning på pattedyr, fugler, fisker, amfibier og insekter, i tillegg til en case-studie av belysningen i forskjellige parker i Oslo. Resultatet er formidlet gjennom grafiske tabeller, bilder, grafer og målinger. Funnene viser til sårbarheten til arters påvirkning av lys, hvilke lysnivåer og bølgelengder de påvirkes av, og hvordan man kan samarbeide med biologer i prosjekt for å vurdere sårbarhet i økosystemer.

Fakta:

Eiere: Birthe Haddal, Tobias Bergan, Helene Ryjord og Hanne Svea 

Oppdragsgiver: Universitetet i Sørøst-norge, Institutt for optometri, radiografi og lysdesign 

Restaurering og opplevelse i urbane parker

«Restaurering og opplevelse i urbane parker» undersøker i hvilken grad belysningsprinsipper påvirker restaureringsevnen og opplevelsen
i urbane parker. Det er brukt VR for å vise konsepter og belysningsløsninger. Løsninger viser hvordan ny teknologi kan forklare hvordan forskjellig belysning påvirker menneskers oppfatning
av forskjellige miljøer, på et detaljert nivå ved hjelp av miljøpsykologisk teori.

Fakta:

Eiere: Oskar Henningsen, Rohan Wakili, Javid Muradi 

Oppdragsgiver: Universitetet i Sørøst-norge, Institutt for optometri, radiografi og lysdesign 

Fjord Oslo er en årlig internasjonal festival som lyser opp Havnepromenaden i Oslo.
Fjord Oslo er en årlig internasjonal festival som lyser opp Havnepromenaden i Oslo.

Åpen klasse

Fjord Oslo

Fjord Oslo er en årlig internasjonal festival som lyser opp Havnepromenaden i Oslo. Visjonen til lyskunstfestivalen er å introdusere et bredt norsk publikum og fagmiljøer for lys som en kunstform. Gjennom presentasjon, kuratering og produksjon av verk fra noen av de fremste norske og internasjonale kunstnere, bidrar Fjord Oslo med dynamisk utvikling av lyskunst som kunstform. Fjord Oslo finner sted om høsten og skaper en unik opplevelse midt i den mørkeste og mest stille tiden på året. Festivalen trakk 2022 et publikum på 170 000 som fikk oppleve lyskunst i ulike former.

Fakta:

Eier av prosjekt, oppdragsgiver og installatør: Fjord Studio AS 

Lysdesign: Anastasia Isachsen 

Arkitekt: Fjord Studio AS (Kurato og Produsent) 

Leverandører: Konsertsystemer AS, Plexon AS, Lyskomponenter AS, mange internasjonale kunstnere 

Geiranger lysplan

Hensikten med planen er å utforme en strategi for belysning som tjener de som bor på stedet med trivsel i mørketida, og samtidig tilby en lenger sesong for besøkende med darksky-turisme. På grunn av topografi, funksjon og bruk må en ta ulike hensyn til de ulike platåene i høyden. Hovedoppgaven er å unngå blending og innsyn til lyskilder. Samtidig skal lys-strategien skape ledelinjer, styrke identitet og fordele lys. Designet legger til rette for spektakulære opplevelser både med naturlig og kunstig lys. Besøkende og fastboende får mulighet til å oppleve Melkeveien når kunstig lys dempes til angitte tidsrom. Ved å fjerne strølys til fjorden, vil bygda speile seg flott i fjordens speil.

Fakta:

Eier av prosjektet/produktet: Stiftinga Geirangerfjorden Verdsarv 

Oppdragsgiver/leietaker: Stiftinga Geirangerfjorden Verdsarv 

Lysdesign: Zenisk ved Kristin Bredal, Hilde Olaisen, Christine Lindgren 

Landskapsarkitekt: 3RW/Dronninga av Landskap 

Gjennomføring av belysningsplan for Oslo sentrum.

 Belysningsplanen for Oslo sentrum er det beskrevet en del prinsipper per område og type veier, gater og plasser. Alle detaljerte konsepter i prosjektet har hatt belysningsplan for Oslo sentrum som utgangspunkt. I arbeidet med gjennomføringen har hvert enkelt område og element fått sitt eget konsept og blitt arbeidet med i detalj. Her har både stedlige, historiske, bruks- og trygghetsparameter blitt fokusert på. Konseptet «Det varme, myke nordiske lyset» som er beskrevet i belysningsplan for Oslo sentrum har blitt videreført som en rød tråd i alle detaljerte prosjekter. Unødig bruk av opplys og lyskilder uten avskjerming er også begrenset eller kuttet helt ut.

Fakta:

Eier av prosjekt/produkt: Bymiljøetaten i Oslo kommune 

Oppdragsgiver: Oslo kommune 

Lysdesign/Arkitekt /landskapsarkitekt og RIE: Norconsult AS 

Leverandører: Thorn Lighting 

Installatør: Omexom AS 

Frose i tiden/frozen in time

Utstillingen viser rundt 100 forhistoriske gjenstander som har smeltet ut av isen i høyfjellet på grunn av klimaendringer de siste årene. For å forsterke opplevelsen av å trå inn i denne tidsreisen, er det utviklet et lyskonsept som fremhever utstillingens essens. Mens de besøkende beveger seg gjennom utstillingen, benyttes en interaktiv tilnærming til fortellingen. En video projiseres på veggen bak montrene og viser hvordan gjenstandene ble brukt i sin opprinnelige kontekst. Lysanlegget er nøye utformet for å oppfylle flere funksjoner samtidig. Samkjøring med den audiovisuelle styringen gjør det enkelt å tilpasse belysningen etter behov, for eksempel under spesielle arrangementer, vedlikehold eller endring av utstillingen.

Fakta:

Eier av prosjekt og oppdragsgiver: Norsk fjellsenter 

Lysdesign: Ljossatt AS 

Arkitekt: Anne Schnettler 

Leverandører: Ljusdesign AB 

Installatør: Proel AS 

Lysplan for Moss Kommune har konseptnavn «Moss fra innsiden» med fokus på å forsterke funksjon, identitet, lokal stolthet og tilhørighet i sentrum med belysning.
Lysplan for Moss Kommune har konseptnavn «Moss fra innsiden» med fokus på å forsterke funksjon, identitet, lokal stolthet og tilhørighet i sentrum med belysning.

Klasse: Bærekraft

Kystbygrarasjen

Kystbygarasjen har et klart konsept om å oppgradere eksisterende armaturer med LED, i stedet for å erstatte hele armaturen. Prosjektet viser hvordan oppgradering av eldre strukturer med moderne teknologi kan gi betydelige fordeler. Prosjektet har primært vært rettet mot funksjonalitet og bærekraft, gjennom gjenbruk.

Fakta:

Eier av prosjekt: Thon Eiendom 

Oppdragsgiver/leietaker: Thon Eiendom 

Lysdesign og leverandør: THORN 

RIE og installatør: Bravida  

Rehabilitering av gatelykt i Moss sentrum

Lysplan for Moss Kommune har konseptnavn «Moss fra innsiden» med fokus på å forsterke funksjon, identitet, lokal stolthet og tilhørighet i sentrum med belysning. Alt er skiftet til LED, og har fokus på gjenbruk av master, plassering og armaturer. Ved å bevare armaturhus og mast ble det et identitetsskapende element, i tillegg til at det ble spart materielle resurser.  Prosjektet adresserer 5 av FNs bærekraftsmål. Belysningen forsterker den historiske atmosfæren med varm glød og blendingsfri gatebelysning.

Fakta:

Eier: Moss Kommune 

Oppdragsgiver: Moss Kommune 

Lysdesign: Zenisk; ansvarlig: Kristin Bredal, prosjektleder: Hilde Olaisen, lysdesigner: Bao Ahn Pham  

RIE: Torbjørn Moe, Moss kommune 

Leverandør: SML lighting 

Installatør: Z-elektro 

Mad arkitekters egne lokaler i Fredrikstad

Da Mad Arkitekter skulle innrede sine egne lokaler i Fredrikstad var målet med prosjektet var å tilføre så lite som mulig av nye produkter og materialer, og alt skulle være demonterbart og gjenbrukbart. Zumtobel som lysdesigner brukte et restlager av spesialbestilte lysarmaturer som var til overs fra andre prosjekter, i tillegg til armaturer fra egne lokaler, som ellers skulle gått til resirkulering. 

Fakta:

Eier av prosjektet: Karlander Eiendom AS 

Oppdragsgiver/leietaker: Mad Fredrikstad AS 

Lysdesign: Zumtobel Group Lighting Norway AS / Sane AS 

Arkitekt/interiørarkitekt: Mad Fredrikstad AS / Sane AS 

Leverandør: Zumtobel Group Lighting Norway AS 

Installatør: Oslo Akershus Elektro og Klima AS 

Kontrollsystemet for Intility/SG39 bygget er teknologisk innovativt og meget brukervennlig.
Kontrollsystemet for Intility/SG39 bygget er teknologisk innovativt og meget brukervennlig.

Klasse: Beste Produkt/teknisk løsning

Kontrollsystem – Intility fasadebelysning SG39

Kontrollsystemet for Intility/SG39 bygget er teknologisk innovativt og meget brukervennlig basert på et grafisk brukergrensesnitt som muliggjør å kontrollere 621 pixel RGBW-armaturer. Dette med inviduell kontroll på en brukervennlig måte for å kontrollere et relativt stort areal på totalt 3 490 kvm fordelt på alle 4 fasader på Intility-bygget.

Fakta:

Eier av produktet: Intility as 

Oppdragsgiver/leietaker: Intility AS 

Lysdesign: Asplan Viak AS 

RIE: Prosjektering, dimensjonering og kursfortegnelser mm er utført av CP Norway as 

Leverandør og installatør: CP-Norway as 

Nygaarden – Lysekrone i atrium

Zenisk fikk i oppdrag av Entra eiendom å lage en dekorativ lysinstallasjon for atriet, som løper over syv etasjer, i kontorbygget Nygaarden i Bergen. Oppgaven var å skape en installasjon som ser like flott ut på dagtid som på kveldstid. Løsningen er en spesialdesignet lysekrone i atriet med 106 kuler i håndblåst glass, med oppheng og detaljer i messing. God planlegging og smarte løsninger har tatt hensyn til montering, drift og vedlikehold. Tidløs design i bestandige materialer og med utskiftbare komponenter bidrar til et langt liv. Lysekronen komplementerer arkitekturen, gir en «wow»-effekt og bidrar til atmosfære og hyggelige fellesarealer.     

Fakta:

Eier av produktet: Entra eiendom v/Karianne Strømme 

Oppdragsgiver: Entra eiendom 

Lysdesign: Zenisk ved Kristin Bredal, Stian Lindquist og Eyveig Antonsdottir 

Arkitekt: Link Arkitektur for bygget 

Leverandører: Glasskuler: House of Holmedal Messingoppheng: Alfred Berge AS Innfesting i tak: Eiva Safex, HOAC GmbH Lyskilder: Tala/ Ju:nait.dk 

Selux Nature Centric Lighting

Selux Nature Centric Light er et helautomatisert system hvor armaturene er forhåndsprogrammert basert på funksjon og hvor i verden armaturene skal plasseres. Det er laget fem konsept for forskjellig lysstyring, avhengig hvor dette skal brukes: Biological Red, Biological White, Adjusting White, Dynamic Ambiance og Dynamic Path. Dette gjøres via en konfigurator der en legger inn ønsket plassering i kartet samt profil og om det er ekstra mye trafikk på bestemte tider av døgnet blir dette programmert inn i armaturene.

Fakta:

Eier av prosjektet/produktet: Selux 

Lysdesign: Selux 

Leverandører: SML Lighting AS/ Selux 

Lyshallen i Nasjonalmuset er byggets signatur og et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til.
Lyshallen i Nasjonalmuset er byggets signatur og et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til.

Klasse: Beste innendørsprosjekt

Akershus slott – Olav Vs hall

Olav Vs hall er en middelaldersal med lang og spennende historie bak seg. Salen er fredet og har ikke hatt fast montert belysning tidligere. Det nye lysdesignet gjør rommet til en opplevelse i form av et museum samt med ulike som regjeringens middager og kongelige tilsetninger. Lysdesignet er utformet ved en strikt installasjon der innvirkning i bygningsmassen har vært førende for selve anlegget. Belysningen er laget svært fleksibel ved å benytte avanserte armaturer til alle oppgaver. Lysdesignet tar utgangspunkt i ca. 10 forskjellige bruksområder der stemningen i rommet har vært førende. I alle scenarioer er lysdesignet utformet for å være så lite synlig som mulig og hensikten er at rommet skal oppleves uten at du tenker over lyset.

Fakta:

Eier av prosjekt/produkt: Forsvarsbygg 

Oppdragsgiver/leietakere: Akershus slotts venner – Forsvarsbygg – Utenriksdepartementet – Riksantikvaren  

Lysdesign: Kyndill AS 

Leverandører: Fotograf: Eivind Lauritzen 

Installatør: Caverion AS 

Haukeland Sjukehus holdeplass

Belysning og arkitektur på Haukeland holdeplass er utarbeidet for å fungere sømløst mot et felles mål om å skape den riktige atmosfære og rytme i rom. Belysningen er brukt svært aktivt som et verktøy for veifinning hvor den reisende beveger seg mot godt lyssatte overflater ved å lede øyet gjennom et rom og mot den neste destinasjonen. Lysnivå og fargetemperatur har blitt tilpasset for å skape den riktige kontrasten mellom områdene. I noen arealer er belysningen utarbeidet ujevn med vilje for å gjøre det lettere for den reisende å lese avstand når de beveger seg gjennom ferdselsåren. Prosjektet er et foregangseksempel på at disiplinene arkitektur og lysdesign har jobbet tett tverrfaglig sammen fra tidlig fase av prosjektet, og inntil siste innjustering av armaturer.

Fakta:

Eier av prosjekt: Bybanen  

Oppdragsgiver: Bybanen utbygging 

Lysdesign: Light Bureau 

RIE: Sweco 

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt: 3RW 

Leverandører: Fagerhult, iGuzzini, LED-Linear, Osram, Signify, Willy Meyer 

Installatør: GK Elektro 

Nasjonalmuseet – en balansert tidløs opplevelse

Nasjonalmuseet er blitt et visuelt ikon i Oslo sentrum. Lyshallen er byggets signatur og et spektakulært utstillingslokale som Norge ikke har sett maken til. Med sine 2.400m² gjør Lyshallen det mulig å vise skiftende utstillinger i formater som aldri tidligere har kunnet gjennomføres. Lyshallen bærer i stor grad museets identitet, både på dag- og kveldstid. Lysdesignet i et museum av denne betydning og størrelse setter ekstreme krav til koordinering, kvalitet og detaljering. Lysdesignet har vektlagt å balansere det visuelle trekantforholdet mellom Akershus festning, Rådhuset og Nasjonalmuseet. Lysdesignet et utviklet for å være en ærlig, naturlig del av byggets arkitektur.

Fakta:

Eier av prosjekt/produkt og oppdragsgiver: Statsbygg 

Lysdesign: Henning Larsen (tidligere Rambøl)

RIE: Rambøll 

Arkitekt: Kleihues & Schuwerk 

 Leverandører: Zumtobel, Targetti, Erco, Fagerhult, iGuzzini, Bega, LED Linear, Flos, Glamox, XAL, PSLab, Catellani & Smith  

Installatør: Caverion 

Norges første moské har fått ny fasade, og dermed fasadebelysning.
Norges første moské har fått ny fasade, og dermed fasadebelysning.

Klasse: Beste utendørsprosjekt

 

Den Blå Moské

Norges første moské har fått ny fasade, og dermed fasadebelysning. Fasadebelysningen fremhever arkitekturen til moskéen, og skaper liv i området og markerer de forskjellige muslimske høytidene. Armaturene er prosjektert med RGBW LED.  Lyset tilpasses de forskjellige høytidene og arrangementene, og har en hverdagsscene og en nattscene som går utenom.

Fakta:

Eier av prosjektet: SML Lighting AS v/ Ole Martin Nistad 

Oppdragsgiver/leietakere: World Islamic Mission 

Lysdesign: Ole Martin Nistad 

RIE: WSP Norge AS 

Arkitekt: WSP Norge AS 

Leverandører: Griven, Clear Lighting 

Installatør: Atlas Elektro AS 

Fasadebelysning Holmenkollen Park Hotel, Dragebygget

Holmenkollen Park Hotel i Oslo ble opprinnelig oppført som sanatorium i 1894, men har siden 1914 vært i drift som hotell. Hotellet gjennomgikk nylig en omfattende restaurering, og i september 2022 gjenåpnet Dragebygget, det gamle sanatorium, med moderniserte suiter og interiør. Fasadebelysningen skal gløde i mørket, uten å forringe utsikten til eller utsynet fra hotellet. Belysningen har ingen synlige elementer på dagtid, og framhever byggets arkitektur, materialitet og omriss mot nattehimmelen.

Fakta:

Eiere av prosjekt/produkt: Eiendomsspar AS/ og Rica Eiendom 

Oppdragsgiver/leietaker: Eiendomsspar AS 

Lysdesign: Halvor Næss Belysningsdesigner 

RIE: Halvor Næss Belysningsdesigner/Foyn Consult 

Arkitekt: Mellbye Arkitekter 

Leverandører: Nortronic AS, Luce & Light, Tangen & Co 

Installatør: Torshov Elektro 

Fyllingsdaltunnelen

Fyllingsdalstunnelen er verdens lengste lyssatte gang- og sykkeltunnel. Tunnelen er opprinnelig en rømningsmulighet for bybanen, men ble besluttet å holde åpent for publikum. Belysningen består av et konsept som utvider rammene for hva som kan regnes som lysdesign, både med tekniske utfordringer, og det å skape skulpturelt og grafisk design, med et elegant, fargerikt og robust lyslandskap. Tunnelen er visuelt delt opp i 12 deler for å gjøre reisen mer oversiktlig, forutsigbar og gjenkjennelig, med hjelp av farger og grafiske element.

Fakta:

Eier av prosjekt/produkt: Vestlandet Fylkeskommune 

Oppdragsgiver: Bybanen Utbygging 

Lysdesign: Light Bureau 

RIE: SWECO 

Arkitekt: 3RW arkitekter 

Leverandører: Signify, Teclumen 

Installatør: LOS Elektro 

Kletten Gang- og sykkeltunnel – Lysbølgen

Lysbølgen er et lyskonsept for Kletten gang- og sykkeltunnel, som tidligere har vært et område preget av uønskede hendelser. Prosjektet skal gi en trygghet til reisende, samtidig som det gir en spennende opplevelse, med interaktivt lys. Ved inngangen møter man en lysportal som kaster ut et farget lys fra inngangen og skaper en lysbølge gjennom tunnelen. Dersom man befinner seg inne i tunnelen og det kommer en lysbølge er dette et tydelig tegn på at noen andre er kommet inn i tunnelen, både forfra eller bakfra. Dette gir trygghet i visshet om noen kommer eller ikke.

Fakta:

Eier av prosjektet/produktet: Statens Vegvesen 

Oppdragsgiver: Statens Vegvesen 

Lysdesign: Norconsult 

RIE: Norconsult