Gatelampen med den runde formgivningen henger overalt i Danmark, og kommer nå gradvis å gå over til å ha et armaturhus produsert i plasttypen Bio-PE,  som gir lavere CO2-utslipp. Sammenligner man med de klassiske gatelampene der armaturhuset er laget av aluminium, sparer man over 50 % CO2 per armatur i materialforbruk. Produksjonsmetoden med Bio-PE går ikke på kompromiss med hverken utseende eller holdbarhet, ifølge Signify.

- PE-plast er en av de mest vanlige plastmaterialer i verden og har mange bruksområder. PE fremstilles av gassen etylen gjennom en prosess som kalles polymerisasjon. Etylen kommer fra enten olje eller biomaterialer, men sluttproduktet er identisk, forteller Tim Jensen, Plant Manager på Signifys fabrikk i Hedehusene i Danmark.

- Det spesielle med PE er at det er ekstremt sterkt og motstandsdyktig mot UV-stråling. Det er derfor helt opplagt for oss å skifte til Bio-PE i utviklingen av Copenhagen-armaturen.

Klassisk design med nyskapende teknologi

Lampearmaturen ble designet av Københavns byarkitekt på 1970-tallet og produseres på en liten Signify-eid fabrikk i Hedehusene utenfor København. Designet er ikke endret siden lanseringen, men materialet er endret en rekke ganger i løpet av årene - og nå endres det igjen.

I løpet av årene har det kommet mange flere varianter og størrelser av Copenhagen. Akkurat nå henger det over 300.000 av de klassiske lampene i Danmark, og det finnes over 1200 varianter av Copenhagen-armaturet – fra de helt små variantene med en diameter på 25 cm til de helt store utgavene på 1,2 meter.

Rent teknologisk har armaturen også endret seg i løpet av årene i takt med den teknologiske utviklingen.  Spesielt skiftet til LED har hatt en positiv effekt på energieffektiviteten siden LED-teknologi har et markant lavere strømforbruk sammenlignet med eldre konvensjonelle belysningsteknologier.

-   Det vi vurderer akkurat nå, er om vi skal utstyre gatelampene med 5G-sendere. Dette kommer til å åpne opp for helt nye muligheter for tilgjengelighet, tilpasning og smartbelysning, forteller Tim Jensen.