– Obligatorisk bruk av PlanNett og en standardisert nettuviklingsprosess gjør at nettutredninger i tidlig fase blir mer tilgjengelig og bedre. Dette kan også bidra til å redusere konsesjonsbehandlingstiden når vi kommer lenger med digitaliseringen, sier Ane Brunvoll, fungerende direktør for Energi- og konsesjonsavdelingen i NVE.

PlanNett gir bedre oversikt og gjør nettplanene mer tilgjengelig

Vi er i en tid med høy etterspørsel etter nettkapasitet. Behovet for å bygge nytt nett er stort i flere deler av landet.

– Den nye forskriften er i tråd med anbefalingene gitt av Strømnettutvalget. Krav til å dele utredninger løpende i PlanNett gir rasker og enklere tilgang på informasjon for andre. Dette betyr at man kan adressere eventuelle utfordringer tidligere, og dermed øke tempoet, sier Brunvoll.

Fra pdf til digitalisering av nettutviklingsplaner

Forskrift om energiutredninger stiller krav om utredninger i en tidlig fase gjennom kraftsystemutredningene (KSU). KSU-ene utgjør en samlet oversikt over de fremtidige planene til nettselskapene, men dagens format i PDF-rapporter gjør at disse er lite tilgjengelig. Derfor har NVE allerede etablert plattformen PlanNett, som er en digitalisering av nettutviklingsplanene. Med den nye forskriften vil PlanNett erstatte kraftsystemutredningene i dagens PDF-format.

PlanNett vil oppdateres kontinuerlig med informasjon om fremtidige nettplaner, og sørge for bedre informasjon ut til berørte parter. PlanNett er også bare første steget i en digitalisering av flere myndighetsprosesser, på vei mot mer effektive planprosesser og en raskere nettutbygging.

Nyttig høringsrunde

- Vi har mottatt 60 høringsinnspill til forslag til ny forskrift som ble sendt på høring 23. juni 2023. Generelt er høringsinstansene positive til en standardisering av nettutviklingsprosessen, samt å digitalisere den viktigste informasjonen i denne prosessen.

Det har kommet noen konkrete innspill til forskriften, og flere av disse har vi tatt hensyn til. Blant annet har vi tatt inn informasjon til kommunene i formålsparagrafen, samt lagt til enkelte viktige momenter i kravene til konseptvalgutredninger. Vi har også gjort noen språklige endringer og presiseringer i forskriften. Dette arbeidet beskriver vi i en oppsummeringsrapport, som forklarer høringsinnspillene og hvilke endringer som er gjort. Oppsummeringsrapporten finner du her.

– Høringsrunden er et svært viktig ledd i prosessen mot endelig forskriftstekst. Dette bidrar til at ulike perspektiv blir belyst og hever kvaliteten av forskriften. Flere av høringsinnspillene vil vi ta hensyn til i ny veileder til forskriften, som vi vil publisere så snart som mulig, avslutter Ane Brunvoll.

NVE Rapport 1/2024: Ny forskrift om energiutredninger. Oppsummering av høring og endelig forskriftstekst
Forskrift om energiutredninger - Lovdata