Undersøkelsen vurderer 14 nøkkelmarkeder og ser på tre ulike områder som til sammen utgjør en overordnet rangering. De tre områdene er: tilgang på elbiler, etterspørsel etter elbiler og reguleringer fra myndigheter. Norge er det best i verden på etterspørsel og reguleringer, men henger litt etter på tilgangen til biler, der vi kun er på niende plass.

- Det viser at de grepene norske myndigheter har tatt over flere år har fungert etter hensikten. Insentivene som er satt på plass gjennom reguleringer som blant annet lavere moms og bompenger har drevet den norske etterspørselen etter elektriske biler til værs, fortsetter Eckhoff.

Fornybar strøm gjør at Norge er godt rustet

I rapporten vurderes en rekke faktorer og settes sammen for å komme frem til en endelig score, på alt fra nasjonal produksjon av biler og batterier, til tilgangen på ladepunkter. Norge scorer også høyt fordi elbilene lades på fornybar strøm – hele 99,5 prosent av ladepunktene i Norge får sin energi fra fornybare kilder.

Resultatene bekrefter en rekke andre undersøkelser gjennomført av EY om elbilmarkedet i ulike land, både på tilgjengeligheten av ladeinfrastruktur og på forbrukernes holdning til elbiler. Norge er blant de fremste landene på alle felt med en elbiltetthet på 72,4 prosent. I 2021 var nybilandelen på over 70 prosent, det er betydelig høyere enn i alle de andre landene som er inkludert i rapporten.

Kina scorer desidert høyest totalt i denne undersøkelsen, i stor grad grunnet høy produksjon av biler og elbil-batterier.

- Norge har ikke satset på produksjon av biler, og det er heller ikke noe vi ser at kommer de neste årene. Batteriproduksjon er derimot noe som satses på flere steder. Sammen med en forbedring av ladeinfrastrukturen rundt i landet kan batterisatsingen bidra til at Norge, om mulig, klatrer enda høyere på denne listen om et par år, avslutter Eckhoff.