– Tidlig varsling er avgjørende for å redde liv når det begynner å brenne. De fleste boligbranner starter som regel med en form for ulmebrann i møbler eller elektrisk utstyr, og det kan ta tid før både vi og tradisjonelle røykvarslere merker det, forteller Christoffer Borgersen Strand i ELKO.

Ved hjelp av både optiske og termiske sensorer vil smart-serien fra ELKO raskere oppdage både røykutvikling og rask temperaturstigning ved brann. En optisk røykvarsler «ser» nemlig de små partiklene i røyken som oppstår ved brann. Det gjør da at røykvarsleren har en større sannsynlighet for å varsle tidligere. 


Svarer til alle sikkerhetskrav
Det er krav om at alle nybygg skal ha minst en 230V-røykvarsler i hver etasje, og det anbefales å ha røykvarsler i alle lukkede rom, spesielt oppholdsrom og soverom. I tillegg har den også batteribackup som varer i 10 år, slik at den også fungerer ved strømbrudd. Det gir ekstra sikkerhet. 

– Røykvarsleren svarer til alle krav gitt av Byggteknisk forskrift TEK17 for nybygg. Hvis du planlegger å pusse opp et gammelt bygg, og installerer spotter i taket anbefaler vi også å installerer dette, selv om det ikke er et krav, forteller Borgersen Strand

Sirenene skal ha et lydnivå på 85dB/3m – det er for å sikre at du får 65dB i alle oppholdsrom og soverom, og ELKO anbefaler å seriekoble disse. Hvis uhellet først er ute, får alle i hjemmet med seg at alarmen går. 


Fungerer sammen med andre smart-enheter
Røykvarslere vil fungere i samspill med resten av produktene i Elko Smart-serien. Det betyr at en utløst røykalarm også kan styre handlinger på andre smarthjem-enheter. For eksempel å skru på lys i alle rom, blinke med taklysene, eller kutte strømmen til elektriske apparater som er tilkoblet smartkontaktene dine.