Overgangsordningen for Sentral godkjenning ble innført i 2016 og har blitt forlenget flere ganger. Den skulle etter planen avvikles fra 1. juli 2023. Dette har skapt bekymring, spesielt hos anleggsbransjen.

– Departementet er i gang med oppfølging av forslagene fra Byggkvalitetutvalget. Å avvikle overgangsordningen før nye regler er på plass, vil særlig påvirke mange foretak. Det er derfor viktig å sikre gode rammevilkår fram til nye regler er på plass, sier Gjelsvik.

Nelfo positive til videreføringen
- Det er viktig at vi har et godt og forutsigbart regelverk på plass før overgangsordningen avvikles, sier Tore Strandskog i Nelfo når nyheten om at overgangsordningen for kvalifikasjonskrav i Sentral godkjenning videreføres.

- Det skal lønne seg å være seriøs og levere på seriøsitet, kvalitet, kompetanse og gjennomføringsdyktighet, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Nelfo.

Allerede da saken var på høring var Nelfo tydelige på at overgangsordningen må være raus. I Nelfos høringssvar for to år siden tok vi til orde for at overgangsordningen måtte vare til 2025.

Kan være trygge
Overgangsordningen innebærer at foretak som fikk Sentral godkjenning før 1. januar 2016, kan være trygge på at tidligere gitt godkjenning kan fornyes uten endringar. Ved søknad om endring av godkjenningsområde eller tiltaksklasser, må derimot kvalifikasjonskravene fortsatt oppfylles fullt ut.

– Dersom ikke overgangsordningen ble forlenget, kunne det ført til svekket kapasitet på områder som er viktige for samfunnet. Dette kan være prisdrivende, og virke inn på prosjekters fremdrift. Derfor er det nå avgjort at overgangsordningen for Sentral godkjenning blir forlenget til nye regler er på plass. Nå kan bedriftene bruke ressursene sine på å skape verdier, i steden for å måtte uroe seg for denne saken, seier Gjelsvik til slutt i pressemeldingen.