– På bolig er det mye fokus på prising per time og hva prisen blir i morgen. Tibber har vært flinke og tatt føring i energibransjen med slike tjenester. Vi har utviklet et API mot Tibber i vårt eget KNX-system og algoritmer som styrer smarthuset basert på denne informasjon. Løsningen gjør det mulig å plukke ut de rimeligste timene og regulerer oppvarming, varmtvannsbereder og annet for å kutte ut forbruk i de dyreste timene, sier Harald Haugen, distriktsansvarlig og produktansvarlig KNX i Instell.

Instell er totalleverandør av produkter og programvare til elektro- og automasjonsbransjen. Selskapet leverer energibesparende løsninger til bolig og næringsbygg, installasjonsmateriell, lysstyring, varmestyring, lydsystemer og smarthusløsningen KNX. Med over 30 ansatte opplever nå selskapet økende etterspørsel etter energibesparende løsninger.

Kombinerer smarte løsninger med komfort

Selskapet er opptatt av å redusere strømforbruket uten at det skal redusere opplevd komfort i boligen.

– For å gjøre løsningen enkel å bruke for kunden kan man bestemme hvor mange timer man ønsker sparing per dag. Med appen kan man enkelt bestemme at de fem dyreste timene setter vi huset til å regulere ned temperaturen. Om det går for mye ut på komforten kan man redusere antallet timer med strømsparing. Det som er viktig for oss er at det skal være et komforhus og samtidig være energieffektivt. Vi har ikke helautomatisert løsningen, men lar brukerne gripe inn for å regulere om de mener det går på bekostning av komforten.

– Innen næringsbygg bruker vi mer tradisjonelle maksvoktere for å unngå effekttopper. Det blir en litt annen energipolitikk som regulerer dette. Vi bygger slike anlegg inn i Instell Cloud som er toppsystemer for næringsbygg. Den føler på energiforbruket og rullerer laster slik at man unngå tilleggsregninger for høye topper, sier han.

Økende bevissthet i markedet

Haugen peker på et marked i rask utvikling, økende forventinger fra kundene, og behov for oppdatert kompetanse blant installatørene.

– Vi leverer systemer og løsninger til elektroinstallatøren og er elektrikernes venn i prosjektet. Vi er opptatt av å gjøre de gode og oppdaterte de på de siste funksjonene slik at de kan imøtekomme etterspørselen i markedet. Det skjer veldig mye innen teknologi og produkter i elektrobransjen og det er viktig for oss som system- og produktleverandør å følge opp installatøren.

Er det slik at kundene etterspør mer avanserte løsninger enn installatørene kan levere?

– Forbrukerne er mer bevisste, og de fleste har gjort mye research på hva de vil ha. Samtidig er mange av installatører ikke oppdatert på alt som er mulig. Om vi får en henvendelse fra en installatør er vi der for å gjøre de trygge på løsningene og mulighetene de har. Vi er en del av planleggingen i prosjektet, er opptatt av rådgivning av installatørene, og ikke minst det reelle behovet hos sluttbruker.

Haugen forteller at det er mye snakk om smarthus kontra komforthus for tiden.

– De fleste er opptatt av komfort og at ting skal være enkelt. Samtidig må det være et smarthus som fungerer i bakgrunnen og sørger for at strømregningen reduseres. Det skal allikevel ikke påvirke komforten. Teknologien og mulighetene gjør at det blir spesielt viktig å informere og veilede gjennom hele prosjektet, sier Haugen.

Kan bli for smart

– Vi hadde en henvendelse fra en kunde som ikke skulle ha en eneste bryter i huset. Alt skulle styres av bevegelse og talestyring. Vi måtte fortelle han at det sannsynligvis ikke bare vil være han som skal bo der. Plutselig får man familie med barn. Da er det ofte lurt å ha en bryter som alle er vant til og man vet fungerer. Om kunden ser nærmere på løsningene er det ikke alltid de er smarte over tid, sier han og fortsetter:

– Det er noen som ønsker å dra «smartnessen» for langt slik at man ikke får skrudd på lyset, da er det ikke lengre et smarthus. Vi har jobbet med teknologi for smarthus i mange år og vet hva som fungerer over tid.

Ønsker utdannelse innen smarthus

Han forteller videre om mangel på kompetent arbeidskraft og at det fortsatt ikke finnes egen utdannelse innen smarthusteknologi. Selskapet jobber derfor med ulike partnere for å øke kompetansen.

– Vi jobber sammen med Integra for å etablere byggautomasjon som en egen utdannelse, samt en egen linje på Kuben fagskole i Oslo. Det er mangel på folk innen byggautomasjon og automatikk innen lys, ventilasjon, solskjerming og klima. Vi ønsker å bidra til at det kommer bedre utdannelser innen disse fagene, avslutter Haugen.