Ambisjonene var høye, og prosjektet ville bli krevende. Først gjaldt det å overbevise og forankring i egen organisasjon. Så søkte CTM Lyng erfaring, kompetanse og samarbeidspartnere, som var villige til å investere i prosjektet.

Etter hvert ble det utvikling av design, en krevende øvelse så lenge man belaget seg på alle andre produkters utseende og materiale, produkter som slett ikke fulgte prinsippene om reparasjon, gjenbruk og resirkulering. Men den største utfordringen var å designe produktet for skrueløs sammensetning, for å sikre at kostnaden med å demontere og plukke produktet fra hverandre var bærekraftig nok til å tåle senere ombruk og resirkulering.

Under Eliaden på Lillestrøm presenterte selskapet nyhetene «Evig downlight» i hvit, matt sort og nature, produsert i selskapet egen fabrikk i Vanvikan i Trøndelag.

Det er et nytt produkt i Circuline-serien. Tidligere i år vant selskapet designprisen Red Dot for produktet «Evig». Ved å kombinere trefiber og resirkulert plast i konstruksjonen lyktes belysningsproduktet å minimere materialbruken, eliminere unødvendige festemidler som skruer og lim, samtidig som lokal produksjon reduserte langdistansetransporten.

– Under Eliaden har det vært stor interesse rundt det nye Downlight-produktet. Bærekraft er veldig i vinden for tiden, og det stilles tøffe miljøkrav til dem som bygger. Utbyggerne må ta hensyn til dette, noe som gjør produktnyheten vår, Evig Downlight, høyaktuell, forteller Trine Dragsten, markedsansvarlig i CTM Lyng.

Før Eliaden uttalte administrerende direktør Terje Lillemo i CTM Lyng følgende:

– Det skal bli utrolig spennende å høre hvordan markedet tar imot disse produktene, som blir en skikkelig game changer. Vi tar et forbruksprodukt - produsert etter de minst bærekraftige prinsipper som fraktes sjøveien fra Kina til Norge - til å bli et bærekraft statement-produkt. Det er produsert etter de aller strengeste bærekraft og sirkulærøkonomiske prinsipper, nær kundene, med sterkt fokus på kvalitet og økt levetid, hvor vi også bidrar til å løse utfordringen med plastsøppel.

«Circuline Evid Downlight», som er produktets fulle navn, følger i hvert fall de nedfelte produktprinsippene til virksomheten:Færrest mulig deler, ingen skruer, konstruert for reparasjon i felt og ombruk, høy kvalitet/lang levetid, samt produksjon nær kunden.

Mest kjent for komfyrvakten

Downlight for massemarkedet er imidlertid ikke i utgangspunktet CTM Lyngs hovedprodukt. Siden 2011 har komfyrvakt vært påbudt i nye elektriske anlegg og anlegg som blir rehabilitert/fornyet.

Komfyrvaktens funksjon har utvilsomt bidratt til økt sikkerhet i norske boliger. 58 prosent av alle boligbranner starter på kjøkkenet, mens hele 75 prosent i blokkleiligheter. Som regel skyldes det kjeler som tørrkoker, mat som glemmes i komfyren eller ulike typer uvettig bruk av komfyr eller platetopp.

– Ja, vi er markedsleder på komfyrvakter og eksporterer dem også til Sverige. Alle våre produkter går gjennom grossist, det er elektrikere og utbyggere som er hovedmålgruppene. Det er ingen tvil om at vi må fornye produktene våre ganske ofte for å henge med i markedet, ikke minst designmessig. I dag er sluttbrukerne ikke minst opptatt av størrelsen, disse styringsproduktene skal være minst mulig synlige på veggen, sier Dragsten til Elektro 24-7.

Ett eksempel på dette er «mKomfy wally». Ved å bruke mindre batterier har man klart å halvere størrelsen på Wally sammenliknet med «mkomfy 25 R». Den mindre komfyrvakten er drøyt 80 mm bred, 21 mm høy og 34 mm dyp. Den leveres i flere farger for at den skal passe best mulig inn på alle typer kjøkken.

Få benytter seg av Enova-støtten

En annen kjepphest for Trine Dragsten, er Enova-støtten, hvor man får refusjon for installasjoner av smart styringssystem til hjem eller fritidsbolig. Det er mulig å få igjen 35 prosent av utstyr- og installasjonsutgifter (maksimalt 10.000 kroner). Man får kun støtte til utstyr som trengs for å styre energilagringsenhetene, det vil si alt av styringsutstyr og installasjonskostnader for dette.

Det som ikke støttes er selve energilageret, eksempelvis utstyr og installasjon av gulvvarme, kostnader for varmtvannstank og væske-vann-varmepumper.

– Jeg synes det er rart at denne ordningen ikke blir benyttet mer. Min oppfatning er at det er langt flere, både forbrukere, elektrikere og installatører, som kunne ha sendt inn søknader til Enova. Kanskje må det bedre og bredere informasjon til, spør markedsansvarlig i CTM Lyng.

For CTM Lyng var Eliaden nok en gang en positiv opplevelse. Ikke minst fordi skapte de oppmerksomhet da de holdt et eget seminar kalt «CircuLine® - fra avfallsproblem til verdifulle elektroprodukter». Det beskrev blant annet prosessen med utviklingen av lysproduktene Evig og Evig Downlight.