Det er NHO-foreningen Nelfo, som organiserer bedrifter innen elektronæringen, som står for kåringen. Prisen ble delt ut under Nelfos årskonferanse 1. november og er tildelt Suldal av en ekspertjury.

- Jeg er mektig imponert over den satsingen og de støtteordningene Suldal har. I vårt arbeid med å kåre årets solkommune var det ingen som kom bedre ut, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.  

Dette er juryens begrunnelse:

Juryen vurderte en rekke kandidater, men var enstemmig i at prisen Årets solkommune 2023 skal gå til Suldal kommune. Kommunen satser på sol og er en av få kommuner med lokale støtteordninger til solkraft. Støtteordningene er veldig
gode og både private og næringslivet kan søke. Totalt er nå Suldal oppe i 630 watt solkraft per innbygger, dette er på nivå med europeiske land som har holdt på med dette i 20 år. Suldal er en foregangskommune når det gjelder å bygge ut solkraft.  

- Dette er ikke en kommune som kun skryter av hva de skal oppnå, men det er en kommune som også har resultater å vise til, sier Guttormsen.

Ordfører i Suldal kommune, Mads Drange, mottok prisen på vegne av kommunen:

- Suldal kommune er stolt over å bli kåret til årets solkommune for 2023. Det er viktig at også kommunene tar sin del av ansvaret for nasjonale målsetninger om energieffektiviseringer, og innbyggerne våre har respondert svært positivt
på tilskuddsordningene. Vi har mottatt over 1200 søknader siste året, hvor mer enn 100 har handlet om solceller på tak. Nå som vi er godt på vei når det gjelder næringsliv, hytter og boliger, står kommunale bygg for tur i årene som kommer, sier Drange.

Ekspertjuryen består av:
Ove Guttormsen, administrerende direktør for Nelfo
Erlend Magnus Løvstakken, sivilingeniør i Nelfo
Andreas Strømsheim-Aamodt, fagsjef i Nelfo
André Bakeng, regionsjef Nelfo Trøndelag
Marie Kolderup, fagansvarlig teknologi OneCo
Anne Marte Minge Engh, SPM Solcellespesialisten
Nils-Arne Lie, CEO Solcellekraft
Trine Kopstad Berentsen, CEO Solenergiklyngen      
Silje Gjeraker, GM Otovo