I sin beskrivelse av laderen, skriver Tesla: «Wall Connector har innebygget RCD Type A + DC 6 mA. Fordelen med denne beskyttelsen er at jordfeilbryter Type-B ikke er påkrevd ved installering av tredje generasjon Wall Connector.»

Tesla ber NEK om en redegjørelse for hvorfor den norske standarden for installasjon av ladebokser til elbiler er utformet som den er. Også Easee har klaget på den norske standarden, en klage som fortsatt ikke er avgjort.

Stridens kjerne er at den norske standarden sier at ladebokser som har likestrømsvern innebygget, likevel må ha et eksternt vern dersom det ikke følger kravene i standarden IEC 62955.

Easee hevder at den europeiske standarden norske NEK 400 er bygget på er oversatt feil, og at nasjonale standarder kan ha nasjonale avvik. Det er klare retningslinjer for hvordan avvik skal meldes inn til den europeiske elektrotekniske komiteen Cenelec. Easees advokater hevder at det nasjonale avviket ikke er meldt inn på riktig måte, og derfor er ugyldig.

I følge Teknisk Ukeblad har NEK avvist at det er skjedd feil, og viser til at det er opp til hvert enkelt land å utforme hvilke regler som skal gjelde for elektriske installasjoner. 

Det norske kravet eksisterer ikke ellers i Europa, og installasjon av denne ladeboksen vil være dyrere her til lands om NEK 400 følges.

NEK 400 omhandler prosjektering og utførelse av elektrisk lavspenningsinstallasjoner. Normsamlingen oppstiller krav for å oppnå tilfredsstillende elsikkerhet, samt legger føringer for utforming av elektriske lavspenningsinstallasjoner.