Med ROS-direktivet har ikke produsenter og leverandører lov til å importere eller produsere lysrør og kompaktlysrør.

– Formålet med brosjyren er å informere eiendomsbesittere, kommuner, fylker og privatmarkedet om hva dette betyr for markedet, sier Kvernvold. Han mener Norge er har vært dårlig på å fase ut eksisterende utstyr og investere i nye belysningssystemer på grunn av lave strømpriser, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturen.

Med Rohs direktivet ønsker man å kvitte seg med produkter som inneholder kvikksølv.
– Å erstatte lysrør T5/T8 og kompaktlysrør, vil gi store miljøgevinster. Vi blir kvitt kvikksølv og får et langt lavere energiforbruk, sier Kvernvold. Med nye moderne lysarmaturer kan du spare fra 50-80 prosent energi. Med dagens strømpriser ser vi at oppgraderte anlegg inkludert installasjon, kan ha en nedbetalingstid på mindre enn 12 måneder, påpeker han.

Baklengs inn i fremtiden

Kvernvold mener at belysningsleverandører, som bygger opp bufferlager med T5 ogT8-rør, går baklengs inn i fremtiden.
– De tar ikke nødvendige miljøgrep og utnytter ikke muligheten for strøm- og energisparing.

Gamle T5 og T8-rør har en virkningsgrad på 30 til 80 prosent. Å sette nye LED-rør i gamle armaturer, er i utgangspunktet ikke den beste løsningen, men et alternativ, mener Kvernvold.

– Her må markedet være klar over at armaturene mister sin godkjenning. Kundene beholder også en gammel armatur som trenger vedlikehold. Gamle endestykker og drivere trekker også strøm.I verneverdige, bygg hvor armaturen en viktig del av miljøet, er det krav om å beholde designarmaturer. Vår danske fabrikk er i stand til å skreddersy ny innmat i dem. Her foretar vi blant annet EMC-test, lysmålinger og utsteder ny garanti på armaturen.

De beste løsningene er

– Et annet alternativ er å bytte lampe mot lampe. Dette er en relativ enkel jobb og gir en besparelse på 40 til 70 prosent. Det beste alternativet å foreta en lysberegning av anlegget slik at man vet nøyaktig hvor mange armaturer med ny teknologi det er behov. – En slik beregning kan gi 50 til 90 prosents energibesparelse, sier Kvernvold

– I løpet av de neste årene blir det vanskelig å få tak i reservedeler til gamle T5 og T8-armaturer. Selv om energiregnskapet er bra i dag, med lave strømutgifter og investeringskostnader i nytt lysutstyr, kan det bli problemer med å få reservedeler. 

Veileder for bransjen

– Vår brosjyre Det Grønne Skiftet er en veileder for bransjen. Etter dagens normer er 5-10 år gamle lysanlegg dessverre utrangerte. Er de mye eldre bør du ta kontakte din lokal installatør eller oss, for å sette opp et TCO-regnskap over tiltak som bør iverksettes. Min oppfordring er å skifte ut gamle armaturer med nye, poengterer Kvernvold.

– Ser vi på miljø- og bærekraftmålene, vil en eiendomsbesitter få et langt bedre miljøregnskap ved å velge nye belysningsløsninger. I 2020 var kravet om å energimerke næringsbygg etter A, B, C og D. Både kommunale, fylkeskommunale virksomheter og privat næringsliv, er nå opptatt av energimerking og at Co2-regnskapet er i henhold til gjeldene krav. 

Miljøansvar

Kvernvold mener SG tar miljøansvar på alvor og har for lengst utfaset lysstoffrør og lamper med kvikksølvinnhold.
– Vi gjorde det allerede da Rohs-direktivet kom i 2017-18. De siste LED lysrørene tok vi ut av markedet i juni 2022. Vi er opptatt av å utvikle miljøvennlige belysningsprodukter, sierhan.

.- For å etterleve våre strenge miljøkrav ansetter vi fra 1. januar 2023 en bærekraftansvarlig i Lillesand, som får ansvaret med å påse at vi etterlever våre bærekraftmål i produksjon, logistikk og salg. For å bli mer selvforsynte på energi, monterer vi nå solceller på vårt lagerbygg i Lillesand, sier han til slutt.