Elektriker-bedriften med 125 ansatte har hovedkontor i Ålesund, i tillegg fem lokalkontorer spredt på Sunnmøre. De har holdt det gående siden 2006. I 2020 ble de kåret til årets lærebedrift i Møre og Romsdal. Prisen ble delt ut i fjor. 

- Vi har jobbet mye med bedriftskultur, og bruker både tid og ressurser på den delen. Det er ikke noe som går av seg selv - det må jobbes med kontinuerlig, sier daglig leder, Hans Oscar Molvær til elektro247.no. 

Utarbeidet interne retningslinjer

EL 24 Ensiko AS er en solid bedrift, og dekker både prosjekt- og privatmarkedet. Med så mange ansatte er god bedriftskultur noe som må prioriteres, understreker Molvær.

- I 2013 gjennomførte de ansatte et prosjektarbeid med temaet bedriftskultur. Det ble utarbeidet tre retningslinjer som ble gjeldende internt, i trafikken og ute hos kunden. Disse er hengt opp på veggene på kontorene, og vi gjentar punktene på alle allmøter. Når vi har tatt på oss EL 24-«uniformen», er det vår kultur som gjelder. Vi har rundt 80 biler som hele tiden er ute på veiene, og vi er veldig synlige i trafikkbildet – så også her er det viktig å oppføre seg.  

- Jeg er veldig opptatt av at de ansatte skal ha en trygg arbeidsplass. Mange har en tøff hverdag med høyt arbeidspress og mye ansvar. Vi prøver å tilrettelegge for de ansatte i forhold til hvilken fase de er i livet, og her kan de jobbe både prosjekt og privatmarkedet. I desember i fjor tilbød vi de ansatte til å kjøpe seg inn i bedriften. I dag har 40 ansatte eierandel i bedriften, sier Hans Oscar Molvær.

Hans Oscar Melvær styrer elektro-bedriften med 125 ansatte på Sunnmøre. I desember i fjor fikk alle ansatte tilbud om å kjøpe seg inn i bedriften. Det var mange som takket ja. Foto: Privat
Hans Oscar Melvær styrer elektro-bedriften med 125 ansatte på Sunnmøre. I desember i fjor fikk alle ansatte tilbud om å kjøpe seg inn i bedriften. Det var mange som takket ja. Foto: Privat

Mange ønsker videreutdanning

Nylig skrev elektro24.no at Nelfo skal gjennomføre et forskningsprosjekt for å finne ut hvorfor så mange ønsker å slutte som montører i slutten av 20-årene. Dette er ikke ukjent for bedriften på Sunnmøre.

- Dette kjenner oss igjen i og det startet for 3-5 år siden; lærlinger som vi håpet skulle bli værende som montører, søkte seg videre til fagskolen. Noen har heldigvis gått tilbake til oss etter endt utdanning, og vi prøver å legge til rette for at de som ønsker dette kan ta fagskolen på deltid i tre år samtidig som de jobbe hos oss. De siste par årene er det 5-6 ansatte som har tatt studier på teknisk fagskole. Det er stor mangel på montører, så vi håper at også noen ønsker å gjøre denne jobben også, sier Molvær til elektro247.no. 

Skryter av nivået på elevene

Sunnmøre-bedriften jobber aktivt for å sikre seg lærlinger. 

- Vi presenterer oss til elevene som går Vg1, og ønsker å få flest mulig elever utplassert hos oss, da dette er den enkleste måten å rekruttere på. Vi kan ikke stjele fra andre bedrifter, sier Molvær, som skryter av nivået på lærlingene. 

- Det er veldig mange flinke elever som søker seg til elektro. Siden oppstart har vi hatt 60-70 lærlinger hos oss, og samtlige har bestått fagprøven. Det er vi stolte av. Vi gjennomfører halvårssamtaler med lærlingene og prøver gjøre de så gode som mulig. Det er en stor overgang å gå fra skolebenken til lærling – men enda tøffere overgang fra lærling til montør. Det siste halve året de har igjen av lærlingetiden gir vi dem mer ansvar slik at de skal bli mer selvstendig. Vi har jobbet med dette i mange år nå og har lært av feilene. Det er viktig at lærlingene er trygge på seg selv før de skal ut i arbeidslivet. 

Sier Hans Oscar Molvær.