Han minner samtidig om at konkurransen er lagt opp helt annerledes i EM enn under VM.

- Det er kanskje lett å tenke at så lenge jeg tok medalje i VM, så er sjansene enda større til en topp-plassering i et EM. Men det er ingen automatikk i det. Konkurransen er knallhard, og det skal presteres på et høyt nivå og samtidig holde den gitte tidsrammen på 20 timer.

 - Det er hele tiden en vurdering om hvor mye tid jeg kan bruke på de forskjellige deloppgavene for å komme i mål. Det må jobbes systematisk og godt hele veien. Gjøres det en feil i starten og man ikke klarer å hente seg inn, mister man mange poeng og er sjanseløs.

Å jobbe systematisk og håndtere endringer under tidspress, er noen av Fredriks egenskaper som sikret ham VM-bronse i elektrikerfaget i fjor. Nå er han i full trening for å kunne gjenta prestasjonen under EM i Gdansk i Polen 5.-9. september. Til daglig er han i jobb hos NTE Elektro Verdal, og Fredrik gir skryt til arbeidsgiveren for at de legger til rette for at han kan trene og forberede seg på beste måte. Foto: NTE.
Å jobbe systematisk og håndtere endringer under tidspress, er noen av Fredriks egenskaper som sikret ham VM-bronse i elektrikerfaget i fjor. Nå er han i full trening for å kunne gjenta prestasjonen under EM i Gdansk i Polen 5.-9. september. Foto: NTE

Har trent målrettet

I VM visste vi ikke deltagerne hvilke oppgaver de skulle løse. I EM har de fått vite hva de skal konkurrere i, samt mesteparten av utstyret som skal benyttes. Det gjør det mulig å trene mer målrettet på forhånd.

-  Samtidig kan arrangøren endre inntil 30 prosent av oppgaven, så noen overraskelser blir det sikkert. I tillegg blir oppgavene knyttet til PLC- og KNX-styring gitt først når konkurransen starter, men det er jo mye man kan tenke seg til og øve på likevel.

Fredrik har brukt deler av sommeren til å trene på de oppgavene han vet det skal konkurreres i og skaffe utstyr. Men å få ta i det riktige utstyret, har ikke bare vært enkelt, forteller han.

- Ja, det er mye som har forholdsvis lang leveringstid. En annen utfordring, er at noe av utstyret som skal benyttes under mesterskapet i Polen ikke finnes i Norge. Heldigvis er det mye man kan lese seg opp på, så jeg lar meg ikke det stresse av det.  

Fredrik gir skryt til arbeidsgiveren for at de legger til rette for at han kan trene og forberede seg på beste måte. Foto: NTE.
Fredrik gir skryt til arbeidsgiveren for at de legger til rette for at han kan trene og forberede seg på beste måte. Foto: NTE.

Imponerende resultater

Det er en imponerende merittliste Fredrik kan vise til i løpet av kort tid. I januar 2022 besto han fagprøven i elektrikerfaget. Få uker senere gikk han til topps under NM for elektrikere med 93 av 100 mulige poeng - en av de beste poengsummene som noensinne er oppnådd i denne konkurransen. Samme dag fikk han tilbud om fast ansettelse hos NTE Elektro Verdal, hvor han også gjennomførte lærlingtiden.

NM-tittelen kvalifiserte ham til deltagelse i yrkes-VM i elektrikerfaget, hvor han imponerte alle med en tredjeplass i fjor høst. Det var Norges første VM-medalje i elektrikerfaget på 11 år. Som en forberedelse til EM, ble det arrangert landskamp i elektrikerfaget mot Sverige i våres. Også der imponerte Fredrik, og vant sin duell med god margin.

Nå er all fokus rettet mot EM i Gdansk i Polen 5.-9. september. Vi venter i spenning!