Bakgrunnen er at den nye regjeringen, sammen med fagbevegelsen, ville å ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Selv om dette berører flere bransjer, rammer forslaget bygg- og anleggsbransjen særlig hardt. I første omgang gjelder forslaget kun for områdene Oslo, Viken og Vestfold. Men hva skjer videre?

Innstillingen fra Stortingets arbeids- og sosialkomité kom 5. desember og innebærer betydelige innstramminger i reglene om inn- og utleie fra bemanningsforetak. 

Den største endringen er at det nå ikke lenger er lov med innleie til arbeid av midlertidig karakter. 

Formålet er å stoppe innleie fra bemanningsforetak utover vikartilfellene for bedrifter som ikke har avtale om innleie med en fagforening med innstillingsrett.

Begrunnelsen er å styrke arbeidstakernes rettigheter og bidra til flere faste ansettelser. Men en ting de ikke har tenkt på, er at faste ansettelser ikke er bærekraftig hvis behovet for arbeidskraften er midlertidig. 

I verste fall må mange bedrifter tilpasse seg de nye reglene ved stadige opp- og nedbemanninger eller permitteringer. Reglene som er ment å beskytte arbeidstakerne, kan ende opp med å gi dem en mer usikker arbeidshverdag istedenfor.

For dette skaper selvfølgelig store problemer for de bedriftene som opererer i prosjektmarkedet. Mens det tidligere har det vært vanlig å leie inn ansatte til de store pågående prosjektene, må man nå tenke nytt.

Siden man aldri kan vite med sikkerhet om man får jobbene det leveres anbud på, er det for usikkert å ansette på den bakgrunnen.


Dette mener Nelfo nå om de nye reglene som blir innført
Nelfo er sterkt imot de innstrammingene i innleieadgangen som Stortinget nå har vedtatt. Det har også blitt formidlet svært tydelig gjennom mange høringsrunder. Endringene vil ramme mange bedrifter hardt og det kommer til å bli vanskeligere å drive virksomhet i Norge. Disse endringene kommer dessuten på et tidspunkt som allerede er vanskelig for mange bedrifter.

- Dette forbudet slår rett inn i næringen vår og er allerede vedtatt for Oslo, Viken og Vestfold, sier Cathrine Aspestrand, advokat og direktør arbeidslivseksjonen i Nelfo.

Adgangen til å leie bemanning som man vil, kommer til å bli opphevet. De som har vært innleid i tre år sammenhengende har rett til fast ansettelse.
I den nye forskriftshjemmelen, vil spesialkompetanse være et unntak. Det vil bli nye regler for  innleie og entreprise.

Det nye forslaget til bestemmelse i forskriften som skal forby innleie fra bemanningsbyrå, er laget over samme lest som byggherreforskriften og det er selve aktiviteten bygningsarbeid det leies inn til som forbys.


Siden hjemmelen er på plass, kan forskriften vedtas på kort varsel
Særlig en ting gjør det uforutsigbart å si noe om akkurat når i 2023 dette innføres. Hjemmelen for å lage forskriften og loven eksisterer allerede. 

- Dette kan departementet vedta og iverksette når som helst fordi hjemmelen foreligger. Hva gjelder lovendringene, er dette foreløpig varslet vedtatt 1. april 2023, med overgangsordninger på tre måneder for inngåtte kontrakter, forteller Aspestrand.

I praksis vil 1. juli bli en deadline for å avvikle allerede inngåtte kontrakter.

Videre forteller Aspestrand at det er både ukomfortabelt og ugreit å ikke vite noe mer konkret.


Unntak for den nye forskriften 
- Utleie mellom produksjonsbedrifter og entreprise omfattes ikke. Unntaket gjelder også helsepersonell og spesialkompetanse og det er foreslått unntak for kultur og eventbyråer, sier  Aspestrand.

Man har rett til fast ansettelse etter 3 års sammenhengende innleie. Det er altså ingen automatikk, men man har retten og må passe på det selv.

Videre er det vedtatt å klargjøre den nærmere grensen mellom innleie og entreprise. 

- Konsekvensen kan bli flere oppdragskontrakter kan bli klassifisert som innleie. Dette kan medføre vanskelige avgrensninger.


Hvordan skal bedriftene forholde seg til innleieforbudet?
- Alternativene bedriftene har, er enten å øke grunnbemanningen helt eller delvis. I tillegg er det et alternativ å bruke den arbeidskraften man allerede er i besittelse av, i form av mer overtid, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.

Et annet alternativ er gjennomsnittsberegning og utleie til andre produksjonsbedrifter. Midlertidig ansettelser eller sette ut oppdrag i form av entrepriser er andre alternativ.

Fokuset er nå nærmere grensen for innleie og entreprise. Her vil det komme en del forsøk på å omgå lovverket.

En produksjonsbedrift har muligheten til å leie ut arbeidskraft, så lenge ikke formålet med virksomheten er utleie eller at noen kommersiell avdeling driver med dette.

- Med hensyn til forbudet er det vanskelig å si noe mer konkret før vi vet hvordan forskriften vil bli og hvilke formuleringer som der kommer frem. Øvrige råd må være å vurdere egen grunnbemanning, innleie fra andre produksjonsbedrifter, underentrepriser med videre, avslutter Cathrine Aspestrand, advokat og direktør arbeidslivseksjonen i Nelfo.