Ingenting er som en varm dusj når høstkulden herjer ute. Men visste du at oppvarming av varmtvann kan utgjøre så mye som 15% av strømforbruket i boligen din?

Det er derfor mye å spare om du klarer å varme opp vannet du bruker når strømmen er billigst. Nå lanserer ELKO en boks som gjør det mulig å få en smart varmtvannstank uten å måtte gå til innkjøp av en helt ny.

– Enkelt forklart er det en liten adapter som installeres av en elektriker i tilknytning til varmtvannsberederen. Når den er installert vil du med noen få tastetrykk kunne sette på «smart styring» som sørger for at vannet i tanken kun blir varmet opp i de timene av døgnet der strømprisene er billigst, sier produktsjef i ELKO, Christoffer Borgersen Strand.

Bruker strømmen smartere
Installasjonen betyr ikke automatisk at du får et lavere strømforbruk, men heller at man bruker strømmen smartere og rimeligere. Borgersen Strand forteller at så lenge du ikke øker forbruket på varmtvann noe nevneverdig, vil dette spare seg inn raskt.

– Gamle varmtvannstanker varmes automatisk etter at du har dusjet, men med denne løsningen utsetter du oppvarmingen til det er mer lønnsomt. Du kan eksempelvis ta en dusj på morningen når strømprisene er dyrest, men utsette oppvarmingen av tanken til lunsjtider, når prisene trolig er lavere, sier Borgersen Strand.

Den nye «pucken» kommer med en såkalt innebygd energiovervåkning, som betyr at du får total oversikt over strømforbruket til varmtvann. Etter at du har aktivert smartstyring i ELKO Smart-appen første gang vil den automatisk varme vannet basert på strømprisene.

– Er man en familie på fem der alle dusjer 3-5 ganger i uken så sparer du ganske mye penger i løpet av en måned - for ikke å snakke om et år, avslutter Borgersen Strand