Elko_Tor Rønning
Tor Rønning

Trysil

- Det har vært en stor økning av kunder som ønsker å installere smartsystemer de siste årene, sier Tor Rønning, daglig leder i Engerdal Elektro. 
 
Firmaet hans har spesialisert seg på el-installasjoner i hytter, og dekker store deler av Trysil-området. Rønning forteller at interessen bare har økt i takt med økningen i strømprisene. 
 
- Først ønsket folk seg smarte løsninger for å kunne ringe hytta varm og gjøre hyttelivet mer komfortabelt. Nå opplever vi at folk også tenker mer på det økonomiske, siden smartløsninger gjør det enklere å spare på strømmen, forteller elektrikeren. 

Gjelder ikke bare nye hytter

Det er liten tvil om at Nordmenn elsker hyttelivet. Totalt finnes det nesten 450 000 hytter i Norge i 2022, ifølge SSB, og koronapandemien har ført til at flere ønsker seg hytte. Ferske tall fra SSB viser at antall igangsettingstillatelser til fritidsbygg (medregnet tilbygg og påbygg) økte med nærmere 40 prosent fra 2020 til 2021. 
 
Hos Engerdal Elektro installerer de smart elektromateriell i både eldre og nye hytter. 
 
- I de nye hyttene som bygges er det veldig mange som vil ha smartløsninger. Men vi ser også at når neste generasjon tar over eldre hytter vil de ha en moderne standard. Så vi bytter også ofte til smart når vi rehabiliterer det elektriske i mange hytter, forteller daglig leder Tor Rønning.

Elko_Stein Eide
Stein Eide

- Vil ha en mer komfortabel hytte

ELKO, som produserer elektromateriell, forteller om en voldsom etterspørsel etter deres smart-produkter, og mener hytteinteressen er en viktig årsak. De ser at elektrikere i hytteområder installerer stadig mer deres smarte produkter. 
 
- Nordmenn tilbringer mye tid på hytta, og vi ser at etterspørselen etter våre smartprodukter øker hurtigere enn vi forventet, sier Stein Eide, Spesialist for smarthusløsninger hos ELKO.
 
Siden lanseringen i 2020 har selskapet opplevd en femdobling i veksten av bolig- og hytteeiere som velger deres smart-løsninger.
 
- Samtidig forventer vi en betydelig utvikling fremover med nye produkter og løsninger, hvor noen produkter er spesielt utviklet for hytteeiere. For mange er hytta et hjem nummer to, og vi opplever at flere ønsker å gjøre hytta mer komfortabel og sikker ved å gjøre den smart.
 
- Selvfølgelig er det å ha kontroll på energiforbruket også en faktor som er viktig for mange, spesielt den siste tiden, påpeker Eide. 

Ikke nødvendig med stor investering

Siden i fjor høst har nordmenn måttet takle langt høyere strømregninger enn vi har vært vant med, og det gjelder også for hytta. Selv om det er en kostnad med å bytte til smarte løsninger, kan dette være et besparende grep over tid. Dessuten må du ikke bytte ut alt, og det er mye du kan gjøre uten å involvere en elektriker. 
 
- Du kan for eksempel kjøpe en smartplugg, som gjør at selv dumme apparater blir smarte. Kobler du for eksempel varmeovner til disse, får du smart varmestyring og full kontroll på forbruker, uten noen omfattende installasjon, tipser Stein Eide i ELKO. 
 
Får du installert en termostat kan du styre temperaturen i hele hytta di via telefonen. Du kan også begrense forbruket på belysning ved hjelp av bevegelsessensorer, eller forhåndsprogrammere ulike tidsrutiner og stemninger for å gjøre hytta enda hyggeligere.

Tryggere hytte

En smart hytte gir ikke bare fordeler i form av kontroll på strømforbruket og økt komfort med ferdig oppvarmet hytte. Det er også en måte å øke sikre seg mot skader.  
 
- Det gir deg en trygghet å ikke måtte bekymre deg for tilstanden til hytta når du ikke har vært der på en stund. Tiden for dyre overraskelser i form av vannskader eller frostskader er forbi når du har en smarthytte, sier Eide. 
 
Ved hjelp av smarte sensorer kan du bli varslet om både vannlekkasje og endringer i temperatur og fukt. I tillegg kan du holde ubudne gjester på avstand ved hjelp av kamera eller egne dør- og vindussensorer. 
 
ELKO har en startpakke som du kan installere på egen hånd, men understreker at du får best utbytte ved å bruke en sertifisert elektriker.